Доступність посилання

ТОП новини

Унікальне англійське місто Бат


Олекса Семенченко Бат – Лондон, 13 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Перлина Англії — місто Бат колись було всесвітньовідоме завдяки своїм термальним римським лазням, що діяли завдяки єдиним у Великій Британії натуральним гарячим джерелам. Торік місто знову почало приваблювати цілющими властивостями термальних вод, відкривши нові купальні. Та не лише це визначає популярність Бата серед туристів. Місто віддавна є справжнім центром британського культурного життя.

Мальовниче місто Бат вражає погляд, постаючи на крутих схилах над річкою Ейвон у графстві Сомерсетшир на захід від Лондона. Збудоване в архітектурному стилі доби короля Георга, Бат, проте, зберіг велич свого римського минулого. Його почали будувати навколо природних джерел термальних вод, які ще римляни вважали лікувальними від багатьох хвороб. Сама назва міста означає в перекладі «ванна» або «лазня».

За єлизаветинських і георгіанських часів Бат був курортом для заможних. Завдяки останньому періодові місто й одержало кілька витончених зразків георгіанської архітектури, серед яких особливо вирізняється палац під назвою «Королівський півмісяць».

Бат визнаний ЮНЕСКО містом всесвітньої культурної спадщини. Також воно є Зоною видатної природної краси.

Дозвілля на будь-який смак

Живе Бат передусім із туризму, причому тут дозвілля гарантоване на будь-який смак. Ось що розповів, наприклад, Найджел, частий гість Бата: «Я люблю бувати в Баті. Тут чудове світське життя, тому тут дуже добре провести пару днів із друзями. Тут багато можливостей для занять спортом, і я часто граю у водне поло з моєю командою в чудовому університетському спортивному комплексі. А ще я був захоплений оцим останнім фестивалем їжі, коли найкращі кухарі міста демонстрували своє мистецтво в Королівському Вікторіанському парку».

Найджел має на увазі фестиваль, який щойно завершився в місті, коли кухарі готували неймовірні страви з усіх куточків земної кулі для всіх бажаючих просто неба.

Бат є місцем багатьох фестивалів, серед яких найвідомішим є щорічний міжнародний музичний фестиваль – одна з головних подій британського культурного календаря. Спектр музики охоплює від класики до фолку й джазу. А є ще щорічний Моцарт-фест, кінофестиваль, фестиваль літератури і навіть фестиваль пива.

Головним приміщенням для концертів є старовинне Батське абатство зі знаменитим органом Клайса. Бат може похвалитися п’ятьма театрами, які часто приваблюють всесвітньовідомі трупи та режисерів. А сотні бонвіванів та гурманів вабить чудовий вибір ресторанів, барів та нічних клубів на різний смак.

Повернення курорту

І ось із минулого року Бат намагається повернути собі історичну позицію курорту термальних вод.

Новий термальний комплекс є модерною будівлею з трьома басейнами з джерельною водою, один з яких – на її даху. З головної будівлі скляним переходом можна потрапити до гарячої купальні. Тут-таки вам запропонують ванни з альпійського зілля або з мароканського мулу. Задоволення недешеве: за дві години – в перерахунку 40 доларів.

Джерела закрили наприкінці 1970-х років, коли в одному з водоносних шарів виявили хвороботворні мікроорганізми. Але тепер до міста знову потяглися любителі санаторного відпочинку.
XS
SM
MD
LG