Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш закликає Конгрес не диктувати політику щодо Іраку


Василь Зілгалов Прага, 13 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Справа Конгресу не керувати війною, а давати гроші для армії, заявив Президент Джордж Буш по тому, як у четвер Палата представників Конгресу США 223 голосами «за» і 201 голосом «проти» ухвалила законопроект про виведення бойових частин американських військ із Іраку до 1 квітня 2008 року. Буш обіцяє знову накласти вето на такий закон. Перед голосуванням у Сенаті Конгресу США, що очікується наступного тижня, чимало республіканців критикували поведінку Президента щодо війни в Іраку. Проте Білий Дім закликає чекати до вересня, коли буде готовий детальний аналіз ситуації в Іраку від військових.

Президент Джордж Буш переконаний, що Сполучені Штати зможуть досягти успіхів в Іраку, а поспішне виведення військ загрожує безпеці США та цілого регіону. Про це він сказав на прес-конференції з нагоди представлення доповіді Білого дому про ситуацію в Іраку.

Але Буш зміг доповісти про задовільний поступ лише за вісьмома з 18 критеріїв, що їх встановив Конгрес. Серед них, наприклад, те, що влада Іраку створила три бригади для проведення операцій збереження безпеки в Багдаді та його околицях, чи те, що уряд Іраку витратив понад 7 мільярдів доларів власних коштів на підготовку, озброєння та модернізацію своїх збройних сил.

Водночас Джордж Буш змушений був казати і про прямі негативи. Зокрема, іракці мусять іще багато що зробити за іншими вісьмома критеріями. Наприклад, вони не готові проводити місцеві вибори чи ухвалити закон про розподіл надходжень від продажу нафти.

А ще за двома критеріями, за словами Буша, поступ надто неоднозначний, щоб визначити його як позитивний чи негативний.

Президент закликав Конгрес не командувати військовими і попередив про небезпеку поспішного виведення військ з Іраку – і знову висловив упевненість в успіхові воєнної місії.

Суперечливі оцінки – суперечливе ставлення до них

На думку аналітиків, доповідь Президента Буша містить суперечливі оцінки перебігу подій в Іраку. Наразі не лише демократи, але й частина республіканців не підтримують іракську стратегію Буша. Та й більшість американців засуджують Президента і його воєнну політику.

Лідер демократичної більшості та спікер Палати представників Ненсі Пелосі, коментуючи ухвалений Палатою представників законопроект, заявила: «Війна в Іраку стоїть на перешкоді повномасштабної війни з тероризмом в Афганістані та інших регіонах. Цей законопроект дозволяє нам зробити великий крок уперед – до припинення війни в Іраку».

А сенатор-демократ Дік Дербін так прокоментував виступ Джорджа Буша в четвер на прес-конференції у Білому домі ще напередодні ухвалення законопроекту: «Президент Буш утратив зв’язок із реальністю війни в Іраку, з американським народом. Ця доповідь нас не надто обнадіює. Нас знову й знову переконують, щоб ми не очікували воєнної перемоги в Іраку, що необхідна політична перемога, щоб досягнути стабільності. І, як мовиться в доповіді, в Іраку дуже мало свідчень політичного прогресу – значно більше інформації про нові акти насильства й загибелі людей».

Це вже третій законопроект Палати представників Конгресу з ухвалою про виведення військ із Іраку. Одного разу такий законопроект був провалений у Сенаті, іще одного разу Президент наклав на нього вето.

Як буде цього разу і як проголосують республіканці в Сенаті – за виведення військ чи за стратегію Буша, покаже наступний тиждень. Та в будь-якому разі Президент не раз обіцяв, що ветуватиме будь-який законопроект, де буде передбачено виводити війська з Іраку.

Білий дім закликає конгресменів почекати до вересня, коли буде готовий детальний звіт про Ірак, який готують військові.

Але незгодні з планом адміністрації Буша кажуть, що вони вже чотири з половиною роки чують про досягнений в Іраку прогрес, і запитують, чи не задовго це?
XS
SM
MD
LG