Доступність посилання

ТОП новини

Арсеній Яценюк в Кабулі не розглядав питання щодо української військової присутності в Афганістані


Міністр закордонних справ України у суботу у Кабулі зустрівся з Президентом Ісламської Республіки Афганістан Хамідом Карзаєм, повідомила прес-служба МЗС України.


Міністр закордонних справ України у суботу у Кабулі зустрівся з Президентом Ісламської Республіки Афганістан Хамідом Карзаєм, повідомила прес-служба МЗС України.

Арсеній Яценюк заявив в інтерв’ю журналістам, що Україна не розглядає питання щодо військової присутності в Ісламській Республіці Афганістан: «Моя позиція є досить чіткою – Україні не доцільно навіть розглядати питання щодо військової приступності в Афганістані. Наші солдати не будуть служити в Афганістані».

За повідомленням прес-служби МЗС, важливим елементом переговорів Арсенія Яценюка та Хаміта Карзая стали питання розвитку військово-технічного співробітництва між двома країнами та участі українських компаній у розвідуванні і розробці газових покладів на території Афганістану.

Крім того, під час зустрічі міністри закордонних справ України Арсеній Яценюк та Ісламської Республіки Афганістан Рангін Додфар Спанта домовилися про підготовку Плану дій в енергетичному секторі, мета якого - реалізація спільних двосторонніх проектів і вивчення можливості видобутку природних ресурсів, особливо в газовому та нафтовому секторах.

Під час переговорів Арсеній Яценюк зазначив, що Україна також зацікавлена взяти участь у реалізації проектів з відбудови Афганістану – реконструкції та будівництва мостів, доріг, зрошувальних і водопостачальних систем, будівництва гідроелектростанції на основі взаємного інтересу та вигоди.

Арсеній Яценюк від імені Президента України Віктора Ющенка підтвердив запрошення Президентові Афганістану Хаміду Карзаю відвідати Україну з візитом, яке було з вдячністю прийняте афганською стороною.

З робочим візитом до Кабула Арсеній Яценюк прибув з Ашгабату. У туркменській столиці у п’ятницю Міністр закордонних справ України зустрівся зі своїм колегою - Заступником Голови Кабінету Міністрів-Міністром закордонних справ Туркменистану Рашидом Мередовим.

Арсеній Яценюк відзначив, що «Україна розглядає співпрацю з Туркменистаном не тільки з точки зору енергетичної складової, але й як важливого партнера в реалізації гуманітарних, інформаційних та будівельних проектів».

Сторони обговорили питання проведення цього року в Києві засідання спільної українсько-туркменської міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва.

Також сторони обговорили реалізацію енергетичних проектів як на двосторонньому рівні, так і з залученням третіх сторін, в тому числі Афганістану.
XS
SM
MD
LG