Доступність посилання

ТОП новини

Чи скасують вирок смерті іноземним лікарям у Лівії?


Сергій Драчук Прага, 16 липня 2007 (RadioSvoboda.ua) – Верховна рада юстиції Лівії має сьогодні розглянути справу іноземних медиків, засуджених у цій країні на смерть за звинуваченням у зараженні вірусом імунодефіциту людини понад 400 лівійських дітей. Тим часом на вихідні Лівія підтвердила, що родини, діти з яких заразилися СНІДом, погодилися на грошове відшкодування. Як вважають, це може полегшити долю п’яти болгарських медсестер і лікаря-палестинця.

Верховна рада юстиції Лівії має здійснити останній розгляд справи звинувачених медиків.

Вирок смерті п’яти болгарським медсестрам і лікареві-палестинцеві, якому Болгарія надала своє громадянство, підтвердив минулої середи Верховний суд Лівії.

Медики перебувають у лівійському ув’язненні з 1999 року, а вирок смерті їм винесли 2004-го й повторили 2006-го, звинувативши і визнавши винними в зараженні СНІДом 438 дітей. Понад 50 із цих дітей уже померли.

Медики не визнають своєї провини. А первісні зізнання, кажуть вони, з них вибили тортурами.

Засуджені медсестри й їхня сторожа (архів)
І от тепер Міжнародний фонд доброчинних організацій Каддафі, яким керує син лідера країни Муаммара аль-Каддафі Сейф аль-Іслам, повідомив: родини заражених згодні прийняти по 1 мільйону доларів відшкодування за кожного з потерпілих.

Світ сподівається на пом’якшення вироку, але де візьмуть гроші на відшкодування, ще не ясно

Відтак, як вважають, Верховна рада юстиції Лівії може полегшити вирок смерті засудженим медпрацівникам, замінивши його на ув’язнення, чи й скасувати його, врахувавши домовленість із родинами потерпілих.

Іще до оголошення про згоду родичів болгарський журналіст Момчил Інджов, який уважно стежить за справою медиків, в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «Неофіційно відомо: уся справа в грошах. Лівійці хочуть грошей».

Щоправда, точні джерела, звідки мають надійти ці кошти, не відомі. За різними повідомленнями, частину коштів має надати лівійська держава, частину, як виглядає, деякі середньоєвропейські країни у вигляді можливого списання давніх стомільйонодоларових боргів Лівії підприємствам цих держав.

Момчил Інджов, як і родичі засуджених та більшість болгар, сподівається на скасування дотеперішнього вироку: «Надія одна-єдина, дай Боже, щоб вона здійснилася, що буде засідання Верховної ради юстиції Лівії, яка після того, як вичерпалися всі юридичні процедури, є єдиним органом, який може скасувати це рішення».

Експерти ж звертають увагу, що справжньою причиною зараження дітей стали не дії засуджених медиків, а антисанітарія й брак гігієни в лівійських лікарнях.
XS
SM
MD
LG