Доступність посилання

ТОП новини

Польсько-білоруський шпигунський скандал із двох серій.


Василь Зілгалов Прага, 16 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Офіційний Мінськ заявив, що розкрив шпигунську мережу, яка працювала на Польщу. Четверо білорусів і один російський громадянин, за інформацією білоруського КДБ, заарештовані, їх звинуватили у продажу секретних даних про систему повітряної оборони Білорусі та Росії. Експерти вважають це відповіддю Мінська на аналогічне викриття з боку Варшави минулого року.

У Мінську заявляють, що затримані, колишні військові, збирали розвідувальні дані для Польщі. Заступник голови білоруського КДБ каже, що інформація, яку отримали шпигуни, стосувалася стану об’єднаної системи протиповітряної оборони Білорусі та Росії. Виступаючи у неділю на центральному білоруському телеканалі, заступник голови КДБ Білорусі Віктор Веґера сказав, що контррозвідникам вдалося розкрити цілу шпигунську мережу: «Повністю доведена шпигунська злочинна діяльність. І хочу особливо наголосити те, що своєчасними діями контррозвідки збитків обороноздатності Білорусі і Російської Федерації вдалося уникнути».

Один із заарештованих, Владімір Рускін, колишній білоруський військовослужбовець, розповів, що був завербований на території Польщі польськими спецслужбами. У Москві ж повідомили, що один із членів шпигунської групи, громадянин Росії, раніше прийшов із покаянням до ФСБ Росії.

Обвинуваченим загрожує до 15-ти років позбавлення волі

У Мінську також повідомили, що кримінальна справу за статтею «зрада держави у формі шпигунської діяльності» вже розслідували і передали до суду. Покарання за цим обвинуваченням сягає до 15-ти років позбавлення волі.

Наразі ані польське посольство в Мінську, ані офіційна Варшава поки що ніяк не прокоментували повідомлення про польських шпигунів. Експерти ж нагадують, що минулого року в Литві затримали і видали польській стороні білоруського агента, якого підозрювали в діяльності проти Польщі. Оскільки такі ситуації зазвичай без відповіді не залишаються, то і нинішній скандал багато хто розцінює як продовження минулорічного. Окрім того, варто згадати, що Польща досить часто критикує авторитарну політику білоруського президента Александра Лукашенка.
XS
SM
MD
LG