Доступність посилання

ТОП новини

Велика Британія видворяє чотирьох російських дипломатів і призупиняє переговори з Москвою з низки питань


Така відповідь офіційного Лондона на відмову видати Андрея Луґового, головного підозрюваного у справі вбивства колишнього офіцера російських спецслужб Александра Літвінєнка. Про це в понеділок у британському парламенті заявив міністр закордонних справ Дейвід Мілібанд. Серед заходів, про які Велика Британія оголосила, – також призупинення переговорів про полегшення візового режиму з Росією. Реакція офіційної Москви не забарилася: вона назвала «аморальними» плани Лондона вислати чотирьох російських дипломатів.


Така відповідь офіційного Лондона на відмову видати Андрея Луґового, головного підозрюваного у справі вбивства колишнього офіцера російських спецслужб Александра Літвінєнка.

Про це в понеділок у британському парламенті заявив міністр закордонних справ Дейвід Мілібанд.

Серед заходів, про які Велика Британія оголосила, – також призупинення переговорів про полегшення візового режиму з Росією.

За словами міністра Мілібанда, у Великої Британії немає вибору – вона повинна шукати вихід із ситуації, що склалася.

«Росія має повне право бути повноцінним і поважним членом світової спільноти, але це право також накладає і певні зобов’язання», – наголосив керівник британського МЗС.

Літвінєнко помер у Лондоні в листопаді минулого року від отруєння радіоактивним полонієм. Того дня, коли його отруїли, він зустрічався з Луґовим.

Сам Андрей Луґовой, колишній офіцер ФСБ, називає звинувачення проти нього політично сфабрикованими.

Британська сторона також оголосила у понеділок, що буде звертатись про екстрадицію Луґового до третіх країн, котрі той може відвідати.

Реакція офіційної Москви не забарилася: вона назвала «аморальними» плани Лондона вислати чотирьох російських дипломатів.

Речник МЗС Росії Міхаїл Каминін на прес-конференції у Москві заявив: «Позиція Лондона є аморальною. Крім того, в Лондоні повинні добре розуміти, що провокаційні дії, які замислила британська влада, не залишаться без відповіді і не можуть не потягнути за собою найсерйозніших наслідків для російсько-британських відносин загалом. Про це прямо заявив міністр закордонних справ Росії Серґей Лавров своєму британському колезі у телефонній розмові кілька годин тому».

Матеріали до теми:

• Британія видворить чотирьох російських дипломатів
XS
SM
MD
LG