Доступність посилання

ТОП новини

Не запливайте за буйки!


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Як уберегти себе під час купання — рецептами діляться перехожі. /images/photo/SL_16.07.2007_n1.jpg Сергій, навчається в технікумі: - Я не звертаю уваги на буйки, бо головне для мене — це отримати задоволення і покупатися. Я розраховую на свої сили, в незнайомих місцях не купаюся. /images/photo/SL_16.07.2007_n2.jpg Наталка, ПР менеджер: - Коли я заходжу в воду, я завжди дивлюся, куди я ступаю і що в мне під ногами. Боюся, щоб судома не схопила. /images/photo/SL_16.07.2007_n3.jpg Аркадій, студент: - Я дуже люблю купатися, але п''яним у воду ніколи не полізу. Сам на глибину не плаваю — завжди з друзями. Якщо щлсь станеться, то допоможуть. /images/photo/SL_16.07.2007_n4.jpg Галина, інженер-будівельник: - У мене двоє дітей, тому безпека на воді дуже важлива для мене. Дивлюсь, який пляж, яке там дно. Посеред водоростей купатися небезпечно. /images/photo/SL_16.07.2007_n5.jpg Станіслав, інженер на АТС: - Може статися судома. Але треба мати з собою в плавках шпильку на всякий випадок. Бо ось я з Донецьку, на нашій річці рятувальників ніколи нема. Віола Бурда, Марічка Набока Влітку, з початком купального сезону, спеціальні служби майже щодня повідомляють про виловлених із річок, водоймищ та морів потопельників. Тільки за перший тиждень червня у Харкові потонули дев’ятеро людей. А з початку року і до червня - на Харківщині пішли під воду дев’яносто людей; одинадцять з них - діти. Загалом на пляжах України за цей рік втопилося близько трьохсот двадцяти людей. Що найчастіше є причиною смертей на воді? Чи вчасно приходять на допомогу рятувальники?

ГІДРОПАРК ПОПЕРЕДЖАЄ: АЛКОГОЛЬ НЕБЕЗПЕЧНИЙ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я

(RadioSvoboda.Ua)
Гідропарк - найпопулярніше місце для киян, які хочуть відпочити на пляжі. Як працюють тамтешні рятувальники, дізнавалася Марічка Набока.

“Всього 15 рятувальних станцій на Дніпрі розташовані в Києві. З них три у Гідропарку. Працівниця дитячого пляжу роботою рятувальників задоволена. Каже, що на її пляжі прикрих випадків не буває.

“Чергують кожний день. Слава Богу, ніяких ЧП на нашому пляжі не було. Я вже третій сезон працюю. Лише от плигає молодь з моста. Бувають неприємні ситуації, буває, що калічаться хлопці.”

На рятувальній станції – тиша і спокій. Але це тимчасово, каже оперативний черговий Костянтин Миколайович, не випускаючи рації з рук.

“На рятувально-водолазній станції не може бути спокійно. Бо от зараз подзвонять – уже треба кудись їхати, просто летіти. Всі наші станції на бойовому посту”.

Найчастіше причинами нещасних випадків стає бажання занадто хоробрих, ще й нетверезих молодиків стрибнути з мосту. Інші причини – неуважність батьків і, звичайно, алкоголь.

“Нещасні випадки – через ці водні мотоцикли. Керувати ними сідають п’яні, закінчуються такі водні прогулянки трагічно.”

Те, що алкоголь найчастіше стає причиною нещасних випадків на воді, підтверджує і статистика, і очевидці.

П’ятдесятирічна Ольга плаває кожного ранку на річці Десенка в Києві. Там у неї вже є своя компанія за інтересами. Минулого тижня у вихідний Ольга разом із пляжним знайомим Леонідом напливли на утопленика. Жінка помітила тіло в п’яти метрах від себе і злякавшись за друга - що він може злякатися і почати тонути, просто завернула Леоніда на берег. Вже звідти показала потопельника, і вони пішли шукати рятувальників.

“Інші люди не звернули на це увагу, і ми щоб не сіяти паніку, тихенько пішли до рятувальників. Але виявилося, що для них це не було новиною. Сказали: “Що, сплив?”

Напередодні на березі відпочивала п’яна компанія. Зрозумівши, що десь зник їхній товариш, покликали рятувальників. Ті пошукали-пошукали і попливли собі далі. Водолазів викликати не стали, адже це коштує чималих грошей. І якщо родичі не вимагають пошуків, то залишається чекати, поки утопленик випливе сам. Тепер кожного ранку, збираючись на пляж, пані Ольга згадує цей сумний випадок.

“Щоразу, як іду на річку плавати, згадую і в той бік уже не плаваю. Я весь час про це пам’ятаю, залишився неприємний осад.”

Залишається сподіватися, що таких недобросовісних рятувальників поменшає з часом, а їх замінять небайдужі до життя інших професіонали.

СУМНА СТАТИСТИКА ПО УКРАЇНІ

(RadioSvoboda.Ua)
Крим: Наприкінці червня у селищі Піщаному у Криму відкрилася третя рятувальна станція Міністерства з надзвичайних ситуацій. Вона має все обладнання та кваліфікованих фахівців для порятунку потопаючих на пляжі протяжністю у два кілометри. Ще дві такі станції працюють в Алушті та Євпаторії. На черзі – Масандра, розповідає кримський кореспондент Радіо «Свобода» Володимир Притула.

“Експерти кажуть, що лише ці нові станції реально можуть допомогти відпочивальникам. Інші кілька десятків, що перебувають на балансі місцевої влади чи такого анахронізму як Товариство рятування на водах, лише номінально вважаються рятувальними. Більшість із них давно здані в оренду, перебудовані під кафе чи готелі, а якщо кілька з них і уникли такої долі, то і вони за браком коштів не мають рятувальних засобів та й самих рятувальників.

Чи не тому з початку курортного сезону випадки загибелі людей на морі рятувальники фіксують майже щодня. За даними Кримського главку МНС, цього року в автономії потонуло 38 людей. Більшість із них – купалися в шторм і в нетверезому стані.

Сьогодні Центр громадських зв’язків кримського главку МНС повідомив, що учора у Феодосії вдалося врятувати двох молодих відпочивальників. Хлопець із дівчиною вирішили поплавати на матраці і запливли занадто далеко. Течія почала відносити їх у відкрите море. Добре, що інші курортники зателефонували до міського штабу МНС. Рятувальники на гідроциклах наздогнали матрац із відпочивальниками за півтора кілометра від берега. А загалом від початку року кримські еменесівці врятували на воді 71 людину”.

Закарпаття: Уже двадцять людей, в тому числі і діти, загинули на гірських річках Закарпаття. З огляду на минулорічні дані — майже сто двадцять утоплеників — місцеві рятувальники просять бути надзвичайно обережними, оскільки гірські річки мають сильну течію, а також можна вдаритися головою об каміння, розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Закарпатті Надія Петрів.

“Трагедії на воді в Закарпатті трапляються досить часто. За сумною статистикою закарпатських рятувальників, на сьогодні закарпатські річки та озера вже забрали життя понад двох десятків людей. Серед цієї кількості четверо дітей віком від 2 до 14 років. Рятувальники попереджають: попереду ще майже два місяці теплої пори і з огляду на минулорічні дані, коли на воді загинуло 117 осіб, серед яких 16 дітей, закликають бути обачними.

Рятувальники кажуть, більшість людей гине через купання в необладнаних місцях, нещасні випадки найчастіше трапляються при порушенні правил поведінки на воді. В області всього 10 паспортизованих зон масового відпочинку людей, придатних для купання, тобто обладнаних сезонними рятувальними постами, відповідними засобами надання першої медичної допомоги та належно очищених від битого скла, небезпечних речей.”

Східна Україна: У Луганську на офіційних, тобто санкціонованих пляжах працюють рятівники і хизуються тим, що утоплеників на їхніх пляжах ще не було. Втім, статистику жертв п’яного купання поповнюють прибережні кафе, розповідає місцевий кореспондент Радіо Свобода Ярослав Гребенюк. Господарі кафе викуповують пляж, але не обладнують його, оскільки водолазам треба платити за обстеження дна півтори тисячі гривень. Тому просто вішають табличку “КУПАТИСЯ ЗАБОРОНЕНО”.

“Дослідження дна коштує близько півтори тисячі гривень. Після цього рятівники складають паспорт пляжу та вимагають від власника дотримуватися певних норм. Зокрема, встановити щит з інструкціями про те, як поводитися на воді. На деяких пляжах ні таких щитів, ні заборони купатися немає. Луганська мерія втручатися в ситуацію відмовляється. Самі ж рятівники не мають повноважень примушувати підприємців обладнати такі приватні закриті пляжі. Отже, у компетенції рятівників лише право інформувати місцеву владу про порушення” .

ДЛЯ ПОРІВНЯННЯ: У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ ЗА РІК ТОПЛЯТЬСЯ ЧОТИРИСТА ЛЮДЕЙ

Британці, так само як і українці, тонуть через те, що купаються п"яними, в недозволених місцях, або там, де немає рятівників. Характерно, що дев’яносто п’ять відсотків британських утоплеників — це чоловіки. Далі кореспондент Радіо Свобода у Лондоні Олекса Семенченко.

“Активісти безпечного купання закликають до відновлення в країні традиційних озерних пляжів, будівництва озерних басейнів і створення більшої кількості місць, де можна купатися під наглядом рятівників”.

РАДЯНСЬКА АГІТАЦІЯ ІНКОЛИ ДОПОМАГАЄ: “СПАСЕНИЕ УТОПАЮЩЕГО – ДЕЛО РУК САМОГО УТОПАЮЩЕГО!”

(RadioSvoboda.Ua)
Більшість опитаних "Звуками життя" людей говорили про рятувальну голку — на випадок судоми у воді. Що робити в разі, коли звело руку чи ногу під час плавання? Говорить лікар Віталій Білоус:

“Якщо ви перебуваєте у воді, треба зробити масаж. Якщо судома згинає руку чи ногу, то цю руку треба розгинати. В народі є така думка, що укол шпильки допомагає, але насправді це нічим не допоможе.

Будьте пильними на будь-яких пляжах — можливо, саме ваша спостережливість врятує комусь життя. І, звичайно ж, бережіть себе і не запливайте за буйки — бажають вам "Звуки життя".

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG