Доступність посилання

ТОП новини

Юрія Куклачова та його знаменитий Театр котів у Москві хочуть вигнати на вулицю


Олексій Крапивко Київ, 17 липня 2007 (RadioSvoboda.ua) – У московського дресирувальника Юрія Куклачова прагнуть забрати приміщення його театру. Відомий Московський театр котів розташований у самому центрі міста, на Кутузовському проспекті. Останнім часом, стверджує Юрій Куклачов, він отримує погрози з вимогами звільнити це приміщення і переїхати в інше місце.

Юрій Куклачов та його коти розважають дітей уже понад 20 років. В унікальному шоу домашні коти всіх мастей та розмірів видираються на кулі, крутяться в повітрі та виконують акробатичні трюки.

Однак останніми місяцями, каже Куклачов, із ним трапилося кілька неприємних речей, які примусили його думати, що за теперішньою адресою йому залишилося жити лічені дні.

Це почалося на початку року, коли відділ боротьби з економічними злочинами без попередження з’явився для перевірки документів, каже прес-секретар Театру Ірина Васильчикова.

«Вони прийшли подивитися на наші рахунки. Але оскільки жодних порушень не знайшли, то були змушені дозволити продовжити виставу. Ми намагаємося дізнатися, хто їх послав. Тому що вони поводилися не так, як за звичайних обставин», – зауважила представниця театру.

Відділ боротьби з економічними злочинами не дав жодних пояснень про причини перевірки, посилаючись на те, що їхній прес-секретар зараз у відпустці.

Справа в нерухомості в престижному місці?

Куклачов подав скаргу до місцевого суду. Він підозрює, що за останнім візитом правоохоронців можуть стояти торгівці нерухомістю, які зацікавлені у приміщенні його театру.

Театр розташований в центрі однієї з головних вулиць Москви. До того ж, він зовсім поруч із Москва-Сіті – новим районом, у який вкладають мільярди.

За останні роки збагачення на нафті сприяло будівельному бумові в Росії, переважно в столиці. Багато старих закладів, таких, як шоколадна фабрика «Красний Октябрь», Музей кіно, вигнали з їхніх приміщень у центрі міста для того, щоб побудувати люксові апартаменти або офісні будівлі.

На запах, що йде від театру, раптом почали скаржитися сусіди. Дресирувальник каже, що раніше жодних скарг не надходило. Він упевнений, що хтось, «безумовно», стоїть за цими всіма подіями.

«Справа в тому, що перед цим власники сусідніх банків та бутиків приходили до мене і були дуже наполегливими, пропонуючи великі гроші, щоб я продав їм мою будівлю. Вони казали: „Юрію Дмитровичу! Ми побудуємо Вам новий театр дуже близько!“ Згодом, коли ця будівля стала державним театром, коли вона потрапила, скажімо так, під державний захист, вони дійшли до міських чиновників», – каже Куклачов.

Відвідувачі театру кажуть, що будуть обурені, якщо театр змусять переїхати.

Оптимізму не густо

Клементину Сесіль, одну із засновників Московського товариства збереження архітектури, не дивує така ситуація із Театром котів.

«Це дуже прикро, адже Театр котів – одна з найцікавіших культурних пам’яток. Та це не дивно, бо Кутузовський проспект завжди асоціювався зі статусом. Не дивно, що такий заклад, як Театр котів, змушують переїхати, адже пріоритети Кутузовського на сьогодні геть інші», – каже вона.

Юрій Куклачов сподівається втримати своє приміщення. Мер Москви, подейкують, великий прихильник театру.

Але дресирувальник із сумом каже, що це лише питання часу: прийде інший чиновник і виставить котів за двері.
XS
SM
MD
LG