Доступність посилання

ТОП новини

Летючий фосфор. Залізнична аварія на Львівщині


Марічка Набока, Віола Бурда На Львівщині ліквідують наслідки залізничної аварії — поблизу селища Ожидів з рейок зійшли сімнадцять вагонів — у п’ятнадцяти цистернах везли жовтий фосфор. Речовина загорілася. Пожежу загасили невдовзі після аварії. Двадцять людей, в тому числі і ліквідатори катастрофи, потрапили до лікарні із отруєнням парами фосфору та продуктами його горіння. Чому до місця події стягнули військову техніку? Де поділася хмара токсичної речовини? Чи вивозять людей із найближчих до місця аварії селищ - про це - сьогодні в “Звуках життя”.

Палаючі цистерни з жовтим фосфором
(epa)
Правила безпеки передають по радіо

Люди з найближчих до місця аварії селищ у паніці, особливо ті, що мають маленьких дітей.

Юля Биць — молода мама. ЇЇ сину п’ять місяців. Живуть вони в двадцяти кілометрах від місця аварії. За даними ж спеціальних служб, зона ураження фосфором та продуктами його горіння — дев’яносто кілометрів. З учорашнього вечора Юліні односельці нервують і слухають вказівки місцевого радіо.

“Ми брали рушники, простирадла, закривали вікна і постійно міняли оці ж мокрі рушники, щоб вони завжди були зі свіжою водою, чистою. Всі люди були налякані, тільки слухали місцеве радіо. Там кожні півгодини повідомляли, що ми маємо далі робити, які наші наступні кроки, що нам можна їсти, чи можна виходити.”

Юля Биць, сидячи в двох десятках кілометрів від токсичного епіцентру, розмірковує, чи виїжджати із села, чи залишатися дома, оскільки боїться залишити хату, та й чоловік пішов на роботу.

“Зранку повідомили по місцевому радіо, що робота на підприємствах у звичайному режимі, чоловік мій пішов на роботу, а ми з дитиною дома. Але на вулиці людей майже немає.”

Міліція визнає: люди бояться виїжджати зі своїх домівок,щоб їхні хати не пограбували. У тих районах працює близько трьох сотень міліціонерів, каже речник львівського управління МВС Денис Харчук:

“Це і Буська міліція, і зі Львова міліція, і представники внутрішніх військ. Створені групи, які там працюють, в районі слідкують, щоб не було жодних випадків мародерства.”

Масштаби аварії: друга Чорнобильська?

Віце-прем’єр Олександр Кузьмук порівняв Львівську фосфорну аварію із Чорнобильською катастрофою.

“В державі сталася біда. Після Чорнобильської катастрофи ми маємо справу з речами, які можуть нести загрозу українцям.”

Ліквідація наслідків аварії

На Львівщини із зони, ураженої продуктами горіння жовтого фосфору, вивезли вісімсот людей. Загалом на території живе близько одинадцяти тисяч мешканців. На місці залізничної аварії, внаслідок якої витекло й зайнялося триста тонн жовтого фосфору, працюють військові хімічно-радіологічного батальйону.

Один із найбільш досвідчених військових батальйонів радіологічного та хімічного захисту якраз підпорядкований Західному оперативному командуванню. Самбірський батальйон свого часу виконував миротворчу місію в Кувейті і працював на токсичних об’єктах.

Отже, на місці події працюють найдосвідченіші фахівці, переконує Ігор Халявинський, керівник прес-служби Міністерства оборони.

А керівник управління охорони здоров’я Львівщини Ігор Герич говорить, що без медичного огляду не залишиться жоден із мешканців тих сіл, які потрапили під фосфорну хмару.

“Ми почали акцію тотального стовідсоткового поголовного, подомного обстеження всіх пацієнтів, тих 11 тисяч, які перебувають на забрудненій території”.

Керівники українських служб з надзвичайних ситуацій в один голос запевняють: все спокійно, доза фосфору в повітрі Львівщини в нормі. Втім, як каже еколог Сергій Курикін, і досі немає точної формули того жовтого фосфору, який перевозився у цистернах. А саме від цього залежить, що робити далі.

Пожежники намагаються загасити пожежу
(epa)
Мешканці ж забрудненої фосфорним викидом зони не вірять заспокоюванням офіційних служб. І, напевно, правильно роблять. Адже, як каже колишній міністр екології Григорій Руденко, загасити пожежу - це половина роботи. Найголовніше - потім зняти уражений шар землі. А на це може не бути грошей.

“На Львівщині і так вистачає проблем з пестицидами, хімікатами. Це буде ще одна невирішена проблема. Прикро те, що розповсюдження цієї речовини може відбуватися через водні шляхи, через підводні води – це основна загроза.”

Допомога сусідів

Польща готова допомогти України у ліквідації наслідків аварії, в разі якщо Україна попросить про це, сказав Радіо Свобода віце-міністр Марек Галиняк, передає кореспондентка Радіо Свобода у Варшаві Єва Поштар.

“Як сказав Радіо Свобода віце-міністр Марек Галиняк, у польському уряді знають про катастрофу в Україні. Поляки готові допомогти в усуненні шару забрудненої землі. Польща може відрядити в Україну експертів у справах хімічних забруднень навколишнього середовища.

Пан міністр Галиняк сказав також, що польські служби ведуть постійний моніторинг, чи катастрофа не несе негативних наслідків для Польщі. Вчора пожежники із Підкаратського воєводства із Жешува запропонували українцям допомогу в ліквідуванні пожежі. Вони почули у відповідь, що українці самі подолають стихію”.

У чому ж небезпека?

Фосфор буває кількох видів. Жовтий — це технічний фосфор. Поєднання технічного фосфору з киснем, а саме ця сполука утворилася внаслідок аварії на Львівській залізниці у Буському районі, дуже небезпечна для людського організму. Що буває в разі інтоксикації, розповідає академік АМН, токсиколог Ісаак Трахтенберг:

“Оксид фосфору — це ксенобіотик, який негативно впливає на організм людини. Треба, щоб люди негайно зверталися до лікаря,щоб ліквідувати прояви отруєння. Бо загалом при отруєнні фосфором у людини з’являється запаморочення, нудота, блювота, слабкість, спрага. Це все виникає через 1 годину. Повинен сказати, що цим все може і обмежитися. Це гостре отруєння може пройти. Може бути й інша ситуація, коли ця гостра інтоксикація переходять у фазу тяжкого отруєння, коли уражається центральна нервова система. Тоді треба людей покласти в стаціонар і лікувати там від тяжкого отруєння.”

Хто винен?

В “Укрзалізниці” запевняють: перевезення фосфору зовнішньо відповідало всім нормам, з казахського підприємства цистерни супроводжувала провідник, як і має бути за правилами.

Про те, куди посунулася фосфорна хмара та який рівень фосфору в уражених територіях, ніхто із чиновників не повідомляє. Втім, екологи кажуть, що в разі, якщо осадити хмару, всі токсини осядуть на мешканців чотирнадцяти прилеглих до місця аварії сіл. Пустити далі — від хмари можуть постраждати інші українські регіони. Тим часом прокуратура шукатиме винних в аварії, порушена кримінальна справа з цього питання.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG