Доступність посилання

ТОП новини

Які можливі наслідки горіння цистерн з отруйним фосфором у результаті аварії на Львівщині? Інтерв’ю з колишнім міністром екології та природного середовища Сергієм Курикіним


Кирило Булкін Прага, 17 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua)

Сергій Курикін
(Ukrinform)
Радіо Свобода: Пане Курикін, що ми знаємо про цю речовину – жовтий фосфор? Наскільки вона небезпечна?

Сергій Курикін: Насправді відомо досить мало на сьогоднішній день. Жовтий фосфор належить до так званих дифосфинів – це похідні від білого фосфору і тут дуже велике значення має конкретна формула цієї речовини. Наскільки мені відомо, конкретна формула досі не оприлюднена, і для того, щоб ми чітко знали, наскільки довгостроковими можуть бути наслідки, нам треба мати щонайменше два види відомостей. По перше, ми повинні знати точну формулу цієї речовини. По друге, нам треба чітко знати, які саме речовини застосовувалися під час гасіння пожежі та нейтралізації цієї речовини, бо під впливом цих речовин також можуть виникати сполуки, які більшою чи меншою мірою усвоюються, скажімо, живими організмами, рослинами. Вони є або розчинними, або нерозчинними у воді, і так далі. На сьогоднішній день і Міністерство надзвичайних ситуацій, і інші установи, які займаються ліквідацією, повинні максимально конкретно оприлюднити цю інформацію, а не обмежуватися лише загальними термінами на кшталт “жовтий фосфор”, тому що це не є достатня інформація.

Радіо Свобода: І лише тоді можна буде ухвалювати рішення щодо евакуації людей?

Сергій Курикін: Ні, ця інформація дасть можливість прорахувати масштаби і довгостроковість впливу цих чинників.

Що стосується евакуації, то евакуація необхідна однозначно, бо під час пожежі всі ці дифосфини мають переходити у газоподібний стан. Скажімо, той туман чи псевдопари, які бачили місцеві жителі, це, власне, є наслідки переходу цієї речовини у газоподібний стан, і це може уражати легені, може уражати слизову оболонку, причому ці наслідки, за умов високої концентрації, можуть мати дуже серйозний вплив. Очі можуть бути уражені, крім того – слизова оболонка шлунка. Якщо йдеться про довгострокову дію, то ці сполуки можуть руйнувати кістковий апарат людини. Тому евакуація потрібна.

Інша річ, що після того, як цю речовину буде видалено з повітря, то, звичайно, люди можуть повернутися. Тут не йдеться про якусь довгострокову евакуацію.

У цьому контексті я хотів би зазначити, що порівняння з «другим Чорнобилем» є, м’яко кажучи, некоректними. Але, так чи інакше, користуватися врожаєм з цієї території в цьому році буде однозначно неможливо, тому що після цього, як цю речовину буде осаджено, вона потраплятиме на землю, в ґрунт, вона потраплятиме на рослини, на фрукти, овочі і, відповідно, вживаючи ці речовини, людина буде вживати ці фосфорні сполуки.

Радіо Свобода: А через рік уже можна буде?

Сергій Курикін: Я сподіваюсь, що так, але для того, щоб дати кваліфіковану відповідь на це питання, необхідно, повторюю, по-перше, знати формулу цієї речовини і, по- друге, чітко знати, в який спосіб та із застосуванням яких речовин вона нейтралізовувалась.

Радіо Свобода: Скільки людей можуть потребувати евакуації за Вашими оцінками?

Сергій Курикін: Це залежить від того, скільки там людей на сьогоднішній день проживає. Причому, я б займався евакуацією насамперед дітей, тому що діти є більш чутливими. Якщо дорослий організм є стійкішим, якщо йдеться про включення цих фосфорних сполук до кісток, то, скажімо, дитячий організм, зрозуміло, є більш уразливим. Якби я відповідав за ці питання, я б доклав зусиль, щоб дітей евакуювати на кілька місяців з цієї території. Дорослих теж треба евакуювати на певний час, але після того, як не буде загрози тих сполук у повітрі, їх можна повертати на місця проживання, але, повторюю, із застереженням щодо вживання води і рослин із цієї території.

Радіо Свобода: Як Ви можете оцінити дії уряду, МНС зокрема, з професійної точки зору у цій ситуації?

Сергій Курикін: Я думаю, що вони роблять те, що вони можуть робити у цій ситуації. Інше питання, наскільки підготовленими вони виявились для цього. Чи вистачає їм там необхідних речовин для гасіння саме такого роду пожеж. Але в цілому, я думаю, що вони працюють достатньо оперативно і я, наприклад, не став би тут робити якісь політичні висновки з цих подій. На сьогоднішній день немає підстав звинувачувати рятувальників або пожежників у тому, що вони роблять щось не так.

Інше питання, що ліквідувати наслідки цієї аварії так, щоб ніхто потім не зазнавав на собі цих ушкоджень, неможливо. Якщо, скажімо, не вживати сьогодні заходів для того, щоб цю хмару газоподібну осадити і ці наслідки локалізувати, то тоді будуть уражені мешканці інших регіонів. У тому ж випадку, якщо намагатися її якось осаджувати, то тоді виходить, що весь тягар наслідків будуть на собі виносити мешканці отих 14 селищ, які розташовані безпосередньо на ураженій території.

Радіо Свобода: Чи достатньо інформації було одразу по тому, як це сталося, зокрема казали, що пожежники поїхали без протигазів?

Сергій Курикін: Ну, очевидно, у них була інформація тільки про те, що зійшов з рейок поїзд і що загорілися там якісь цистерни. Що саме горіло, то вони, очевидно, не знали. І тому я також не можу виключати того, що на перших стадіях гасіння використовували можливо і воду, яку не варто використовувати в даному випадку, хоча б тому, що в разі гасіння такої пожежі водою ці фосфорні сполуки переходять у газоподібний, пароподібний стан, що звичайно підвищує небезпеку ураження місцевого населення, а також сприяє тому, що разом з водою воно може потрапити в ґрунт. Так чи інакше використовували інші засоби. Я думаю, що пожежники діяли кваліфіковано, вони діяли настільки ефективно, наскільки дозволили їм обставини. Інша річ, що ця катастрофа, звичайно, викликає цілу низку запитань, пов’язаних із використанням транзитних переваг нашої держави щодо перевезення подібних вантажів, щодо засобів безпеки.

Радіо Свобода: Як на Вашу думку, чи має в цій ситуації якось Україна звертатися по міжнародну допомогу, зокрема у зв’язку з тим, що це був вантаж казахстанський, який прямував до Польщі?

Сергій Курикін: Ну, я не бачу якихось підстав щоб звертатись по міжнародну допомогу, навпаки, я думаю, що в даному випадку Україна може ефективно діяти самостійно. Що стосується міжнародного характеру цього вантажу, то тут очевидно, що уряди Казахстану і Польщі теж не несуть відповідальності. Так чи інакше Україна просто повинна зараз все зробити власними зусиллями, ці наслідки локалізувати і потім нейтралізувати.

Матеріали до теми:

• Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом залізничної аварії на Львівщині, через яку горіли цистерни з отруйним фосфором; можливість диверсії виключають
XS
SM
MD
LG