Доступність посилання

ТОП новини

Співробітники ДАІ не мають ефективних механізмів боротьби з порушниками


Ярослав Гребенюк Луганськ, 18 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську співробітники ДАІ вважають проблемним майже кожне перехрестя. Навіть присутність поруч міліції не гарантує дотримання правил дорожнього руху. Співробітники ДАІ називають головною причиною цього відсутність у них механізму притягнення до відповідальності.

Цими днями в Луганську проводять операцію «Зебра». У цей час співробітники ДАІ мають приділяти більше уваги порушенням на пішохідних переходах – і з боку водіїв, і з боку пішоходів. Пильнувати є за чим.

Ось громадянка простує через дорогу на червоне світло. Порушниця Людмила Григорівна обурюється тим, що її зупинили, наполягає, що вона права, але зіркою телесюжету про операцію «Зебра» ставати не хоче: «Ви мені сунете у пику свою камеру! Ви спочатку проживіть стільки, скільки я прожила! Ви не маєте права мене знімати, зрозуміло чи ні?! За такі зйомки б’ють пику!».

Пішоходи йдуть, коли немає машин, авто часто їдуть на червоне світло. А перехід дороги нерегульованими перехрестями в Луганську – ще більша проблема. На відміну від, скажімо, Києва, водії майже ніколи не пропускають пішоходів.

Пішоходи бояться йти навіть на зелене світло

Пішоходи бояться йти через дорогу навіть тоді, коли водії повинні їх пропускати. Водій не пропустив пішохода при повороті. І він же пояснює інспектору ДАІ: «Я став, він рукою показав «їжджай», тому я й поїхав. Якщо, припустимо, я йду пішки, стою біля дороги. Машина їде. Водій має мене пропускати. Але я не поспішаю, я просто вказую йому: «Проїжджай!» Сам потім пройду. По згоді, все по згоді!».

Під час перевірки співробітники ДАІ з’ясовують, що цього водія позбавили права керувати транспортом із 10 червня за їзду у нетверезому стані. Сам він стверджує, що водійського посвідчення його ніхто не позбавляв.

Співробітники ДАІ пригадують ті часи, коли вони у будь-якого порушника одразу забирали водійське посвідчення. Якщо порушення тягнуло лише на штраф, документ повертали тільки після пред’явлення квитанції про сплату.

Інспектор дорожньо-патрульної служби, старшина Костянтин Цемін зазначає: «Можливо, треба адміністративну базу дещо змінити. Щоб водії боялись порушувати ці правила. Доки цього не буде, скільки б ми не стояли, як би ми не працювали, нічого не зміниться. Просто водій виходить, і каже: «Я заплачу ті 10 гривень у суді, пишіть протокол». А якщо б заходів до них вживали більш жорстких — наприклад, позбавлення прав — може, водії тоді вже б і не чинили таке».

На хабарі провокують самі порушники

Наразі на місці співробітники ДАІ не мають права навіть ставити відмітки у талоні попередження. Це роблять тільки за рішенням суду. Але більшість водіїв-порушників виклики до суду просто ігнорують.

«Я ще не позбавлений прав, любчику! Це буде не по закону. Мені іще повістка до суду не прийшла», – зауважив один водій.

Начальство ДАІ часто наголошує, що на хабарі їхніх працівників провокують самі порушники. Зараз спокус для співробітників ДАІшників поменшало. Порушники переконані, що краще зволікати справу у суді, ніж віддавати живі гроші. Втім, до операції «Зебра» тема хабарів не входить.
XS
SM
MD
LG