Доступність посилання

ТОП новини

Українським дітям у Латвії подобається культура, море, страви та доброзичливість латвійців


Людмила Пилип Рига, 18 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Подивитися, як живуть однолітки в Латвії, вирішили учні Київської спеціалізованої школи №28. Поїздка відбулась за сприяння Посольства Латвії в України в рамках програми інформування українських дітей про життя Латвії у складі Європейського Союзу та НАТО. Юні українці привезли додому незабутні спогади про чудову країну на березі Балтійського моря і найбільш їм сподобались культура, місцеві страви та доброзичливість латвійців.

Надворі літо – пора канікул, коли учні мають можливість відпочити, набратися сил, а також ознайомитись з новими місцями та знайти нових друзів. Ось і київські школярі вирішили побувати в Латвії, щоб побачити на власні очі, як живуть їхні однолітки в одній з країн Євросоюзу.

«І вони зрозуміли, між іншим, що НАТО – це захист»

Заступник директора київської спеціалізованої школи №28 Лариса Дашковська розповіла Радіо Свобода: «Мета поїздки – це інформування дітей, як живе молодь в Євросоюзі. Які шляхи до цього, які переваги, і мені здається, що вони зрозуміли це. Їм тут дуже сподобалось, і вони мені говорили, що хочуть, мріють жити так, як живуть люди в Латвії. Не виключаючи і аквапарків, бо діти ще малі, і тієї свободи та доброзичливост,і і такого, знаєте, нормального ставлення навколишніх. І вони зрозуміли, між іншим, що НАТО – це захист».

Ознайомитися з культурними та історичними пам’ятками Латвії, а також довідатися про життя ризької молоді юним українцям допомагали учні з Ризької 95 середньої школи.

Заступник директора латвійської школи Надія Ерцете спостерігала за їхнім спілкуванням: «Давно відома одна істина – діти дітям завжди розкажуть, як є насправді. Звичайно, це буває при особистих контактах. Коли у нас у школі був концерт, вони подивились один на одного, поспілкувалися, і все, що вони розказували один одному, було правдиво, оскільки це відбувалося на дитячому рівні. Наші діти звернули увагу українських на те, що ми вивчаємо іноземні мови – під час концерту пісні лунали латиською, англійською, російською мовами. І це був перший момент, який дав зрозуміти дітям, що знання мов – це спілкування, за цим майбутнє».

Що ж найбільше сподобалась юним українцям у Латвії?

– «Мені сподобалася латвійська культура, латвійські страви. Гарний зал у Дзинтарі, де проходить фестиваль „Нова хвиля”, і ще мені сподобалися пейзажі та море».

– «Це надзвичайна країна. Мені сподобалися Стара Рига, скульптури».

– «Тут люди прості, з ними легко спілкуватися. Тут набагато більше можливостей для молоді. Я усім розкажу, які тут доброзичливі люди».

Можливо, юні українці побачили лише одну сторону життя латвійців, але в їхніх спогадах Рига залишилась охайним європейським містом, куди хочеться ще раз приїхати.
XS
SM
MD
LG