Доступність посилання

ТОП новини

Говірка сімка «Нашої України – Народної Самооборони»


Тетяна Ярмощук Київ, 19 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Наступ на дезінформацію і анархію чи згортання демократії? Як розуміти заяву керівника передвиборчого штабу «Нашої України – Народної Самооборони» Віктора Балоги, що право давати коментарі матимуть лише сім представників? І як до цього ставляться ті, хто не потрапив до щасливої сімки?

Юрій Луценко, В’ячеслав Кириленко, Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко, Микола Катеринчук, Юрій Павленко та Борис Тарасюк. Тільки ці люди, за словами Віктора Балоги, стануть офіційними спікерами «Нашої України – Народної Самооборони». Таке рішення Балога пояснює бажанням обмежити суспільство та ЗМІ від дезорієнтації у тезах та лозунгах політичної сили.

За словами нашоукраїнки Лілії Григорович, ці семеро людей матимуть право озвучувати офіційну позицію блоку, втім, і решта партійців матимуть право голосу: «Це є абсолютно правильне рішення. Велике господарство, а ми є демократи, тому ми визначили не одного речника, не трьох, а аж семеро офіційних речників. Я коментую всі події, які є в світі, але офіційними речниками нашого мегаблоку є ці семеро людей, котрі коментують нашоукраїнсько-самооборонівські справи».

Пошук нових форм керівництва виборчим процесом чи інформаційна дисципліна?

На думку ж політичного експерта Олександра Дергачова, таке рішення навряд чи піде на користь політичній силі. За словами Дергачова іде пошук якихось нових форм керівництва виборчим процесом: « Це можна назвати таким собі регіональним винаходом. Це може й свідчити про те, що бракує довіри чи узгодженості в діях, що її потрібно штучно якось формалізувати. Сам факт цього, скоріше, не на користь блоку, оскільки виглядає так, що дійсно в такий спосіб потрібно узгоджувати дії».

Свої спікери є у кожній політичні силі, каже експерт Сергій Таран, а запровадження такої позиції для «Нашої України – Народної Самооборони» наразі є важливим: «Позиція Балоги була покликана, щоб навести дисципліну, бо без цієї інформаційної дисципліни просто можна програти вибори. Якщо люди, котрі належать до одного блоку, як це було ще недавно, починають ображати один одного публічно, як це було між «Правицею» та Луценком, то про яку виборчу кампанію можна казати. Тому, можливо, це трохи жорсткіші заходи, ніж треба, але вони справді зараз дуже необхідні для «Нашої України – Народної Самооборони».

28 червня «Наша Україна» та «Народна самооборона» підписали декларацію про створення єдиного блоку і заявили про можливість створення єдиної партії. Передвиборчий список очолив Юрій Луценко. Згодом до блоку приєдналася і «Українська Правиця».
XS
SM
MD
LG