Доступність посилання

ТОП новини

Здоров’ю постраждалих через техногенну аварію нічого не загрожує?


Тетяна Ярмощук Київ, 18 липня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Боротьба з наслідками фосфорної аварії триває і лишається найбільш обговорюваною темою в Україні. Кількість шпиталізованих досягла півтори сотні. До лікарень потрапляють також і діти. Медики оглядають людей, що опинилися у вражених районах і запевняють, що загрози здоров’ю немає і закликають не панікувати.

Попри вчорашні оптимістичні заяви Міністерства з надзвичайних ситуацій та запевнення віце-прем’єра Олександра Кузьмука, що мешканцям постраждалих територій нічого не загрожує, кількість госпіталізованих сягнула півтори сотні, до того ж серед понад 40 дітей. Така статистика Міністерства охорони здоров’я.

Оглянули близько 16 тисяч осіб

Втім, за словами головного санітарного лікаря України Сергія Бережнова, отруєння фосфором було лише у рятувальників, що гасили пожежу, решту ж шпиталізували у профілактичних цілях

Сергій Бережнов: «Ті, хто гасив пожежу і надихався, ті й мали ознаки отруєння продуктами горіння фосфору. На сьогоднішній день всі вони виведені із цього стану і загрози їхньому здоров’ю немає. Все, більше ми ні у кого не виявляємо отруєнь фосфором. По населених пунктах працюють бригади, аби попередити небажане. Оглянуто близько 16 тисяч людей, із них 152 госпіталізовані з метою уточнення діагнозу, встановлення можливих протидій. Лише з цією метою».

Сьогодні рятувальники МінНС піднімають непошкоджені цистерни з фосфором, які мають намір відправити до Казахстану. Головний рятувальник країни Нестор Шуфрич зазначив: «Пошкоджені цистерни будуть відремонтовані на місці. Вже прибули спеціалізовані залізничні загони. Піною і водою весь час поливають цистерни, в яких, можливо, можуть бути пробоїни».

Україна мала б звернутися за допомогою до ЄС та НАТО?

На думку ж колишнього міністра екології Івана Зайця, наразі влада мала б звернутися за допомогою до міжнародної спільноти: «Наші зобов’язані були би звернутися до структур Європейського Союзу, до структур НАТО. Адже у НАТО є структури, які опікуються надзвичайними ситуаціями. У нас є дуже добрий досвід співпраці зі структурами НАТО. Коли зіпсувався каналізаційний колектор у Харкові, і коли було підтоплення на Закарпатті – тоді нам допомагали структури НАТО. Тому оце якесь намагання внутрішніми силами вийти із цієї ситуації, воно мене просто дивує. Це не є державницький підхід. Тут треба діяти миттєво. У цьому плані дії влади вкрай неадекватні, безвідповідальні, і вимоги про відставку міністрів Рудьковського та Шуфрича абсолютно обґрунтовані».

Тим часом, в Україні до завершення розслідування аварії на Львівщині заборонили перевезення жовтого фосфору. За словами міністра транспорту Миколи Рудьковського, вживають заходів і щодо перевезення інших небезпечних вантажів. Приміром, роздрібнюють великі партії таких вантажів, щоб якомога менше небезпечного матеріалу одночасно перебувало в одному місці.

Ющенко звинуватив уряд у замовчуванні реальних наслідків аварії

Президент же, який продовжує перебувати у Криму, звинуватив уряд у замовчуванні реальних наслідків аварії поїзда з фосфором. Віктор Ющенко вважає недостатніми дії уряду щодо захисту жителів Львівщини, які постраждали від техногенної аварії.

Завтра Ющенко у Лівадійському палаці скликає засідання РНБО, де, серед іншого, планують заслухати інформацію уряду про ліквідацію аварії.

У понеділок у Львiвськiй областi зiйшли з рейок 15 цистерн iз жовтим фосфором, який рухався транзитом через Україну з Казахстану до Польщі. В зоні ураження опинилися 14 населених пунктів, в яких проживає 11 тисяч людей.
XS
SM
MD
LG