Доступність посилання

ТОП новини

Антифутбольне будівництво у Києві


Леся Бакалець Київ, 19 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Через офісні центри у Києві тріщать тунелі метро та може бути непридатним для футбольних матчів Олімпійський стадіон.

Тріщину у тунелі метро між Осокорками та Позняками залатали, будівництво поряд призупинили. Але у столиці аж 40 станцій метро. Скільки з них можуть бути потенційно небезпечними через офісні, торговельні та розважальні центри? І що про це знає столична влада?

Для прикладу візьмемо місце у центрі Києва поблизу станції метро Республіканський стадіон. Над самою станцією завис скелет торговельно-розважального центру (з обіцянкою бути досить масштабним).

Київська влада поки що про цей об’єкт як загрозу метро не думала. Про це можна судити із коментаря головного транспортника столиці, виконувача обов’язки заступника голови КМДА Івана Салія: «Про станцію метро «Республіканський стадіон» нічого сказати не можу. Сьогодні буде засідати комісія, я спитаю, чи те будівництво небезпечне для станції. Поки нічого такого не було. Там будівництво небезпечне для людей – бо немає шляхів евакуації. і як цю проблему вирішити, я вже не знаю».

Футбольно-будівельна епопея тягнеться вже декілька років

«Розчистити» місце над станцією метро «Республіканський стадіон» і перед НСК «Олімпійським» – було однією з обіцянок України, коли вона лише подавала заявку на участь у тендері на проведення Євро-2012. Ця футбольно-будівельна епопея тягнеться вже декілька років. Зараз будівництво призупинено. Заступник міністра у справах сім’ї, молоді і спорту Владислав Миленький каже, що останнє слово за столичною владою. І вона все ніяк не може його сказати.

Владислав Миленький: «Які тільки наради не були проведені в місті з приводу цього будівництва. І все це потім фіксувалося на папері: місто, демонтуйте будівництво, місто, виплатіть компенсацію. І так вже два роки. Був Омельченко – повна тиша, зараз нова команда прийшла – і також відповіді немає, просто немає, і все».

Владислав Миленький каже, що пам’ятає навіть момент, коли самі забудовники були згодні зайняти іншу територію для будівництва. Але тодішній мер Олександр Омельченко коштів для виплати компенсації забудовникам не знайшов.

Екс-міністр у справах сім’ї та молоді Юрій Павленко також пам’ятає так звану мирову угоду з компанією-забудовником. І на те, чому ситуації з місця не рухається, має свої версії: «Не виключаю, що у ситуацію з цим будівництвом могли включитися нові гравці, які почали відмотувати ситуацію».

Федерація футболу України попереджає про можливий міжнародний скандал

Уряд зараз розглядає два основних варіанти розвитку подій – або те, що вже збудували, демонтувати, або розважальний центр все-таки буде, але пристосований до стадіону. Тобто – матиме тунелі для евакуації.

У Федерації футболу України двох думок щодо будівництва перед НСК «Олімпійський» немає. Речник ФФУ Сергій Васильєв зазначив: «Наслідки тільки одні і інших бути не може: або стадіон буде приведений у відповідність вимогам УЄФА щодо безпеки уболівальників, або на цьому стадіоні не можна буде проводити фінальний матч. Ось і все!».

А це вже загрожує скандалом із підготовкою до Євро-2012 і ударом по міжнародному іміджу України.

У міністерстві кажуть, що за президентським дорученням до завтра київська влада повинна вирішити питання цього будівництва.
XS
SM
MD
LG