Доступність посилання

ТОП новини

Польща лібералізує ринок робочих місць для громадян України, Білорусі та Росії


Єва Поштар Варшава, 20 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Від сьогодні набирає чинності закон, за яким громадяни України можуть легально працювати в Польщі. Польські працедавці називають це черговим кроком на шляху лібералізації ринку робочих місць у своїй країні.

Досі за дозволом на легальну роботу у Польщі могли звертатися лише робітники сільського господарства. Від 20 липня такий дозвіл можуть отримати й робітники інших галузей народного господарства.

Про це сказав Радіо Свобода представник польського міністерства праці Вацлав Коневко: «Робітники з України матимуть можливість працювати в Польщі двічі на рік, протягом трьох місяців. Можуть працювати в усіх секторах економіки. Ïх на роботу братимуть підприємства, а не приватні особи. Робітники отримуватимуть візи на легальну роботу в Польщі. Не можна буде працювати з туристичною візою.

Польський підприємець мусить оформити посвідку-заяву

Польський підприємець, який хоче взяти на роботу робітника з України, повинен оформити цій особі посвідку-заяву про працевлаштування іноземного робітника. Таку посвідку треба підтвердити у районному управлінні праці. Тільки тоді український робітник може отримати польську візу в польських консульствах в Україні.

Польські садівники, в яких досі працювало найбільше робітників з України, тепер побоюються, що коли набере чинності новий закон про працевлаштування, українці підуть на іншу роботу. Наприклад у будівництво, де отримають більшу зарплату. Чи все таки сезонним робітникам з України є сенс працювати у польському сільському господарстві? Із таким запитанням Радіо Свобода звернулося до Спілки польських садівників.

Представник Спілки Роберт Ремішевський : «На мою думку, українцям вигідно виконувати сезонну роботу в Польщі. Доказом цього є те, що вони таки приїжджають туди на роботу. Хочуть працювати в Польщі. Досі на заваді стояли бюрократичні перешкоди».

Переваги і недоліки нового закону

Досі дозвіл на легальну роботу в Польщі обходився польському працедавцеві близько 250 євро. Пан Ремішевський визнає, що новий закон спрощує процедури працевлаштування. На його думку, недоліком нового закону є те, що польський працедавець, щоб оформити всі документи сезонного робітника, мусить прямо зв''язатися з людиною, яка має бути його робітником. А не всі мають такі можливості.

А вже представник польського міністерства праці Вацлав Коневко зауважив: «Ну що ж, існують певні формальні вимоги. Зокрема під час входу Польщі до Шенгенської зони. Міністерство праці планує провести інформаційну акцію в Україні. Хочемо, щоби пропозиції роботи від польських працедавців знаходились в українських установах з працевлаштування».
XS
SM
MD
LG