Доступність посилання

ТОП новини

День пам’яті засновника Києво-Печерської лаври Антонія Печерського


Віталій Пономарьов Київ, 23 липня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Україні відзначають день пам’яті засновника Києво-Печерської лаври Антонія Печерського. Упродовж століть закладений Антонієм монастир був центром, з якого на всю Україну і на територію нинішніх Білорусі та Росії поширювалися традиції чернечого життя, книги, ікони та зразки так званого «Лаврського розспіву».

Іван Їжакевич. Преподобний Антоній Печерський
(scan)
Боярський син Антипа народився 983 року у місті Любечі на півночі Чернігівщини. В юності він здійснив мандрівку у Грецію і в одному з монастирів на горі Афон прийняв чернечий постриг під іменем Антонія. Тридцяти років Антоній вирушив до Києва і тут оселився у Варязькій печері на горі над Дніпром.

Після смерті Володимира Великого Антоній, остерігаючись князівських міжусобиць, знову вирушив на Афон, а через 2 роки повернувся до Києва. Він оселився у печері, викопаній майбутнім Київським митрополитом Іларіоном у горі над Дніпром неподалік князівської заміської резиденції Берестового. Високий правий берег Дніпра, зарослий старим лісом, нагадував йому Афон.

«І був знаний всіма великий Антоній І честь мав. І почала приходити до нього братія, І він приймав і постригав у ченці їх. І так зібралося до нього братів дванадцять. І викопали печеру велику, І церкву, І келії. І до цього дня є вони в печері під старим монастирем».

Антоній висвятив одного з дванадцяти ченців – Варлама – на ігумена, а сам переселився на сусідню гору, де заклав так звані Ближні печери. Незабаром ченці звели над своїми печерами наземні келії, монастирський мур і дерев’яну церкву в ім’я Успіння Пресвятої Богородиці.

Згодом через конфлікт з Київським князем Ізяславом Антоній переселився до Єлецького монастиря у Чернігові, а потім викопав собі печеру у Болдиних горах. 1072 року Ізяслав помирився з Антонієм і попросив його повернутися до Печерського монастиря. Там Антоній заклав на місці дерев’яної Успенської церкви мурований храм. Він помер у своїй келії 10 липня 1073 року на дев’яностому році життя.
XS
SM
MD
LG