Доступність посилання

ТОП новини

Понеділок без протестів або про подію, якої не було


Володимир Притула Сімферополь, 23 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Сімферополі мала пройти традиційна щопонеділкова акція протесту репатріантів. Однак, організатори її скасували.

Щопонеділка протягом останнього року сотні, а інколи і тисячі репатріантів збиралися біля Ради міністрів чи Верховної Ради Криму, щоб ще раз нагадати кримській владі про гострі проблеми раніше депортованих громадян та їхніх нащадків і ще раз поставити вимогу надати репатріантам земельні наділи для будівництва індивідуального житла.

Репатріанти день без пікету пояснюють спекою

Інколи ситуація була настільки гострою, що протестувальники перекривали центральні вулиці Сімферополя чи ялтинську трасу. Проте сьогодні подібну акцію протесту організатори скасували. Вони кажуть, що на вулиці стоїть дуже спекотна погода, тож просто вирішили не виводити співвітчизників на 40-градусну спеку. Таким чином даючи кримській владі ще трохи часу на врегулювання земельних проблем репатріантів.

Проте місцеві оглядачі називають й інші причини скасування масових акцій раніше депортованих громадян – зокрема, рішучі дії Меджлісу кримськотатарського народу і Прокуратури автономії.

Один із лідерів Меджлісу Рефат Чубаров каже, що цей представницький орган кримських татар зараз не планує акцій протесту, бо веде інтенсивні переговори зі владою щодо землі для репатріантів.

«Ми справді, як Меджліс кримськотатарського народу, закликаємо людей узгоджувати з нами такі акції. Крим має розвиватися стабільно, але для цього влада має бути рішучою і справедливою щодо вирішення проблем людей. Щоб потім не перекладати проблеми протистояння на самих людей. Бо в будь-якому протистоянні суспільства і влади завжди винна влада», – зазначив Рефат Чубаров.

Він також зауважив, що узгодження з Меджлісом усіх акцій потрібно ще й для того, щоб запобігти різним проявам авантюризму та шахрайства, бо деякі нечесні співвітчизники можуть скористатися правовою наївністю репатріантів, як це сталося нещодавно в Судаку. Там позаминулого тижня навіть спалахнули сутички між репатріантами і правоохоронцями. А виявилося, що їх спровокував один із організаторів акції самоповернення раніше депортованими особами землі, яку вони вважають своєю.

Протести зупинила прокуратура?

За фактами перекриття траси і непокори правоохоронцями Прокуратура Криму порушила кримінальні справи.

Керівник прокурорської прес-служби Наталя Бояркина повідомила: «Прокуратура Судака порушила щодо одного з організаторів заворушень кримінальну справу за підозрою у шахрайстві. Встановлено, що він організував захоплення земельної ділянки, пообіцявши громадянам оформити документи на цю землю. Із потерпілих земляків обвинувачений встиг зібрати 25 тисяч гривень як оплату за послуги, достовірно знаючи, що державний акт на цю землю має інша фізична особа».

Оглядачі вважають, що і це вплинуло на скасування сьогоднішньої акції.
XS
SM
MD
LG