Доступність посилання

ТОП новини

Неточна статистика: чому замовчують інформацію про кількість постраждалих від фосфору?


Валентина Одарченко Рівненщина, 23 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Інформація про те, що у відділеннях реанімації після ліквідації фосфорної аварії під Ожидовом залишилося 5 осіб, була неточною. Сьогодні в Рівненській залізничній лікарні журналісти виявили ще майже 30 ліквідаторів, 6 із них перебувають у відділенні реанімації в стані середньої важкості. Лікарі стверджують, що їхньому життю загрози немає. І не визнають, що в одного з них під час звернення до лікарів сталася зупинка серця.

Анатолій Кушнірук вдячний лікарям, які його витягували з клінічної смерті, але вони не визнають цього.
(RadioSvoboda.Ua)
Головний лікар залізничної лікарні Микола Трофимчук каже, що у лікарні сьогодні 26 рятувальників, вони почали надходити з 18 липня.

Це пожежники, машиністи та помічники машиністів Здолбунівського локомотивного депо. Поки напрямок вітру був іншим, на місці аварії працювали тільки пожежники-львів’яни. Однак до вечора ситуація змінилася. Тільки в дорозі до 12-го кілометра поблизу Ожидова вони дізналися, куди їх направляють, і вже в дорозі отримали інструктаж, як себе поводити.

Беззахисні рятувальники

Начальник відділення пожежного депо Микола Павлюк розповідає, що вирушивши на місце аварії, пожежники мали захисний одяг «Аладін» і протигази СВ-2, яких вистачає на годину роботи. А працювали вони понад 7 годин. «Мусили протриматися, поки був викликані наступні пожежні поїзди – із Ковеля і Сарн. Потім мені стало погано – різало в очах, дерло в горлі, з’явилася втома. Вдома не міг заснути», – розповів пожежник. Наступного дня Микола Павлюк звернувся до поліклініки. Його одразу ж госпіталізували у відділення реанімації Рівненської залізничної лікарні і почали активне лікування.

А 39-річний водій цього ж пожежного локомотива Анатолій Кушнірук каже, що разом із начальником пожежного поїзда працював без відповідних засобів захисту. «Нас туди як повели в саме пекло, ми подали воду, і вітер як накрив поїзд – так ми там і сиділи… МНСники просили, щоб протягли, бо ні в кого не лишилося води, один наш Здолбунівський поїзд – якби не подавали, невідомо, що б розпочалося… Це така робота», – зазначив пан Кушнірук. Десь біля шостої ранку він відчув себе дуже погано, все почало пекти й нудити. Він ледве доїхав додому.

Тільки приїхавши додому, Анатолій Кушнірук звернувся до лікарів. Вважає, що дуже вчасно: під час прийому у лікарню в нього зупинилося серце.

Однак начальник обласного управління охорони здоров’я Віктор Ковальов заявив, що зараз поширюється різна некомпетентна інформація. «Ось ті 6 чоловіків у реанімації були середньої тяжкості. Ні про яку зупинку серця мова не йде…», – стверджує Ковальов. Головний лікар залізничної лікарні Микола Трофимчук говорить те ж саме: «Ніяких таких втрат свідомості чи колаптоїдних станів не було».

Нині усі госпіталізовані почуваються відносно задовільно. Загрози їхньому життю немає, а от здоров’я… Як вплине отримана доза фосфору на організм, не знають навіть лікарі, каже головний лікар Микола Трофимчук. За його словами, усе зараз лише вивчається, тому немає жодної інформації.

Вказівки Мінздоров’я

Діагноз лікарі поставлять залежно від того, в якій зоні і коли був рятувальник, каже Микола Трофимчук. Відповідно до листа Мінздоров’я, потрібно узгоджувати з часом перебування у зоні аварії, пояснює він. Якщо буде довідка, що рятувальники були в зоні, то людям виставлятимуть легкий ступінь отруєння.

Лікарі у Рівному намагаються відтягти встановлення остаточного діагнозу. А тим часом мешканцям Горохівського району Волині, про яких ми згадували минулого тижня, діагнози вже виставлені – всі вони, навіть у трьох дітей, пов’язані «із загостренням хронічних хвороб».

Сьогодні ж у Рівному пройшов консиліум лікарів, після якого стануть відомі діагнози майже трьох десятків пожежників і залізничників. Нарікань на медперсонал вони не мають жодних – ось тільки переживають, що за втрачене на роботі здоров’я через чийсь циркуляр зверху розцінять їхній стан як побутове захворювання і загострення давніх хвороб.
XS
SM
MD
LG