Доступність посилання

ТОП новини

Бєлград повертає до себе європейців


Олекса Семенченко Бєлград, 23 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Колишня столиця Соціалістичної Федеративної Республіки Югославія, переживши низку потрясінь, пов''язаних з війнами 1990-х років, поступово повертається до нормального життя. Тут усе ще небагато туристів з інших європейських країн, в яких з пам''яті ще не стерлися картини демонстрацій та бомбардувань. Та все це має змінитися, бо місцеві мешканці є надзвичайно доброзичливим і гостинним народом, а сам Бєлград має все потрібне для того, щоб чудово провести час.

Уже навесні наступного року в Бєлграді очікується суттєвий приплив європейців, які скористаються з нагоди відвідати місто, пов''язаної з конкурсом пісні «Євробачення». Річ у тім, що цього року у конкурсі перемогла представниця Сербії Марія Шерифович, і за традицією наступне «Євробачення» відбувається у столиці країни-переможниці.

Музика, національна кухня та привітні люди

Чудова сербська музика – це взагалі культурний феномен, ще до кінця не оцінений у решті Європи, а часом і в самій Сербії. Для мене ж місцева музика була однією з головних речей, що визначили приїзд сюди, поруч із пам''ятками, винятковою сербською кухнею і, звичайно, чудовими гарними людьми.

21-річна студентка Зорана про своє місто, що постає у місці впадіння річки Сави у Дунай, розповіла: «Це дивовижне місто. Зокрема, біля річок місця просто чудові. Багато можливостей для відпочинку й приємного вечірнього дозвілля. На річках стоять десятки причалів з нічними клубами, барами й ресторанами. Ці причали останнім часом дуже вподобали іноземці».

Зорані йдеться про те, що багатьох іноземців вабить до клубів на причалах: це специфічно сербський стиль музики під назвою турбофольк. Назва символізує поєднання сучасних ритмів з народною, або зробленою під народну, музикою, які часто виконують вбрані у міні довговолосі кралі. Ця музика є дуже енергійною і запальною. Проте багато самих бєлградців ставляться до неї зневажливо або скептично, дехто через те, що розквіту вона зазнала разом із сербським націоналізмом 90-х років. Турбофолк навіть називають «музикою культурного тероризму».

Пам’ятки історії та поруйновані бомбардуваннями урядові будівлі

Проте в Бєлграді є все для всіх. Місто має давню історію, в якій серби століттями відстоювали свою ідентичність за кількасотрічного панування Туреччини, яке лише ненадовго кілька разів переривалося австрійською окупацією, і тривало до початку 19 століття. Тому тут можна побачити і вражаючу оттаманську фортецю Калемегдан і багато сербських православних церков, більшість з яких відносно нові й пов''язані з періодом сербського відродження.

З недавньої історії можна побачити досі поруйновані внаслідок бомбардувань 1999 року урядові будівлі. Любителі сонця можуть піти на пляж на острові Циганлія, а тоді ховатися від спеки з кухлем місцевого пива Jelen в одному з десятків барів, спостерігаючи за розвагами тисяч купальників. Страви домашньої кухні в Сербії дуже смачні: чевапчічі, плескавиці, фаршировані перці та багато іншого.

Але головна принада Белграда, як на мене, в його чудових людях. Часом вони стають дуже запальними, коли йдеться про політику. Але вже за хвилину ви знову разом смієтеся з дотепів, разом танцюєте й розважаєтеся. І ще однин плюс міста, як про це зауважує Зорана: «Якщо вам недостатньо принад Бєлграда, про які я вже казала, є ще одна причина, через яку варто відвідати Белград. Тут живуть найкрасивіші жінки в Європі».
XS
SM
MD
LG