Доступність посилання

ТОП новини

Депутати проти недоторканності


Тетяна Ярмощук Київ, 24 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Передвиборчий хід чи реальний крок до обмеження депутатського імунітету? Сьогодні «Наша Україна – Народна самооборона» розпочинає збір підписів за скасування депутатської недоторканності.

Самі партійці «Нашої України – Народної самооборони» погоджуються: крок риторичний, який просто фіксує ставлення українців до депутатського імунітету. Перший номер виборчого списку блоку Юрій Луценко повідомив, що з наступного тижня ми ініціюємо кампанію збору підписів наших виборців за скасування депутатської недоторканності у Верховній Раді наступного скликання: «Ми впевнені, що принцип зняття депутатської недоторканності у Верховній Раді стане тим принципом, який зрушить ситуацію в країні. Він примусить політиків служити людям, а не ховатися під імунітетом задля вирішення своїх інтересів».

На думку ж бютівця Олега Білоруса, збір підписів не скасує депутатської недоторканності. Пан Білорус зазначає, що після обрання нового парламенту, БЮТ вноситиме відповідний законопроект: «Ми внесемо законопроект, який фактично був внесений у п’ятому скликанні, про зняття всіх привілеїв та зняття недоторканності. Тепер ми його повторимо у шостому скликанні. Треба вносити законопроекти, а не збирати підписи».

Чи потрібно міняти механізми того, яким чином депутати позбавляються депутатської недоторканності?

Якщо й не вдасться повністю скасувати депутатську недоторканність, її необхідно чітко законодавчо регламентувати, виключивши можливість зловживання імунітетом обранців, каже політичний експерт Сергій Таран: «Можливо, потрібно міняти механізми того, яким чином депутати позбавляються депутатської недоторканності: що має бути причиною цього, які повинні бути підстави – всі ці речі потребують удосконалення. Справа у тому, що механізми та їхнє виконання недосконалі, вони не відповідають потребам сьогоднішнього дня. Депутатська недоторканність для багатьох кримінальних елементів є привабливою. Щоб таких звинувачень не було, треба зробити більш конкретними механізми, за що депутатська недоторканність може бути знята і в яких ситуаціях вона може бути використана».

Віктор Ющенко очікує, що кандидати в депутати від усіх політичних сил, які братимуть участь у виборах, попередньо відмовляться від депутатської недоторканності. Віктор Янукович виступає за скасування кримінальної депутатської недоторканності та за збереження політичної. А Олександр Мороз критикував Ющенка за заклики відмовитися від депутатського імунітету.
XS
SM
MD
LG