Доступність посилання

ТОП новини

Харчі транзитом


Марічка Набока, Сашко Лащенко Галас навколо транзитного потяга з Казахстану нині потроху вщухає. Але цей скандал дав привід “Звукам життя” дослідити тему транзиту більш детально.

Прибутки чи видатки?

Прибуток Роттердамского порту в Нідерландах щорічно перевищує 60 мільярдів доларів. Це більше, ніж річний бюджет усієї України, яка вважається країною з вигідним транзитним розташуванням. Через її територію провозять не лише небезпечні речовини – такі, як ядерне паливо, нафта, хлор, аміак, а й, наприклад, харчові продукти. Загроза від такого транзиту може бути не меншою, ніж від потенційно шкідливих речовин.

Тож що робить держава, щоб вантажі з харчами, які перевозять через Україну, були безпечними?

Чи буває м’ясо “другої свіжості”?

(AFP)
В Одеському порту вже майже два роки зберігаються вісім десятків контейнерів із китайським м’ясом — це тисячі тонн, тобто, тримісячна норма споживання цього продукту одеситами. Експерти вже попереджають про ризик екологічної катастрофи. Чиновники ж запевнили кореспондента Радіо Свобода Петра Каландирця, що м’ясо можуть вивезти з України упродовж найближчих двох тижнів.

Ці контейнери були заарештовані співробітниками Генпрокуратури України. Проти працівників санітарно-епідеміологічної служби, які видали фіктивні сертифікати на продукцію в 2005 році порушена кримінальна справа. Термін зберігання м’яса давно минув, а збитки від простою перевищили 18 мільйонів гривень. Оскільки холодильники час від часу ламаються, є ймовірність розмороження і псування м’яса.

Заступник начальника Одеського морського торговельного порту Юрій Васьков стверджує, що нині робиться все, щоб небезпечний вантаж був якнайшвидше вивезений за межі України морським шляхом.

Перевізник не винен

Залізницями України щороку перевозиться більш як півмільярда тонн вантажів. З них майже 10 відсотків — транзитні іноземні перевезення. Будь-який із транзитних вантажів є потенційно небезпечним. Адже перевізник за продукцію, яку він транспортує, взагалі не відповідає, каже Денис Гук, відповідальний за перевезення у Департаменті автотранспорту Міністерства транспорту. Проблеми, що виникають по дорозі, лягають на плечі відправника чи отримувача вантажів.

(Ukrinform)
Польща харчами не розкидається

У Польщі інші правила транзитів; вони убезпечують перевезення продуктів харчування країною. За законодавством, кожна фірма-перевізник, яка везе продукти харчування польською територією, повинна докласти всіх зусиль, щоб вантаж потрапив до замовника непошкодженим. Продукти треба перевозити спеціалізованими засобами транспорту. За дотриманням усіх норм слідкує санітарна служба. На контейнерах повинен бути так званий транспортний лист, в якому зазначено, куди їде транспорт і які везе продукти. За продукти, зіпсовані підчас транспортування відповідає фірма-перевізник. Повертати в такому випадку вантаж відправнику забороняється. Зіпсовані продукти харчування знищують у присутності спеціальної комісії.

115 тонн зіпсованого м’яса на кордоні

Якщо в Одесі майже два роки зберігають тисячі тонн китайського м’яса, то на Сумщині торік загальмували шість фур із Новозеландською яловичиною, які доставляли м’ясо до Росії. Гальмування тривало на митниці в Україні понад півроку. Фахівці ветеринарної служби Росії заборонили в’їзд вантажу на російську територію, але причини заборони для української сторони залишилися невідомими.

Продукція, почала псуватися: холодильні камери, які працюють від двигуна, не могли втримувати належну температуру. Тільки через сім місяців після відмови російської сторони 5 вантажівок вивезли на Хмельниччину, щоб ліквідувати. У шостому ж авто повністю відмовив холодильник і рефрижератор розгерметизувався. Через ущент зіпсоване м’ясо з нього текла рідина з їдким запахом.

Олена Михайличенко, помічник начальника Головного управління управління МНС в Сумській області, розповідає, як була вирішена ця проблема співробітниками МНС:

“Ці 115 тонн яловичини давали нестерпний сморід, він сягав п’яти кілометрів. Мешканці селища Вільна Слобода, що розташоване за 5 кілометрів від митниці, скаржилися на погане самопочуття. М’ясо вирішили знищити за десять кілометрів від митниці. Фахівці Роменського аварійно-рятувального загону МНС майже вручну розвантажили 17-тонну автівку з сумішшю сіро-зеленого кольору. Бійці МНС працювали в протигазах і загально-військових костюмах, та й за таких обставин мінялися щопівгодини. Концентрація продуктів розкладу була такою, що не рятували навіть протигази. Техніку, загальновійськові костюми та протигази по закінченні робіт закопали разом із вантажем.”

Людмила Мухарська, заступник головного державного санітарного лікаря:“Будь-який зіпсований продукт, якщо мова йде про кілограми або про тонни, може викликати у людей інфекційні захворювання”
(photo from for-ua.com)
Яка може бути загроза здоров’ю людей, коли поряд з ними (особливо влітку) зберігають таку кількість “безпритульних” харчів не першої свіжості? Відповідь Людмили Мухарської, заступника головного державного санітарного лікаря:

“Якщо м’ясо контаміноване мікроорганізмами, то воно може стати фактором передачі збудників інфекційних захворювань.”

Тож слідкуйте за продуктами у своїх холодильниках і не забувайте дивитися на термін їх придатності, радять вам “Звуки життя”.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG