Доступність посилання

ТОП новини

Жовтий фосфор поїде на історичну батьківщину?


Тетяна Ярмощук Київ, 25 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні потяг із жовтим фосфором, який перевернувся на Львівщині, мають відправити до Казахстану. Небезпечний вантаж транспортуватимуть із посиленими нормами безпеки: на зниженій швидкості та в обхід великих міст.

На дев’ятий день після техногенної аварії, цистерни із жовтим фосфором таки мають відправити із Львівщини до Казахстану. Речник Міністерства з надзвичайних ситуацій Ігор Кріль напередодні ввечері зазначив: «Планується, дай Бог, щоб так було. На двох цистернах проводяться роботи з ліквідації пробоїн, тріщин та очищення від залишків фосфору, технологічні пустоти цих резервуарів очищаються від залишків фосфору».

Потяг із жовтим фосфором рухатиметься по заздалегідь розробленому маршруту, каже генеральний директор «Укрзалізниці» Володимир Козак: «Маршрут розроблений з таким розрахунком, щоб обійти усі великі міста України, зокрема й Київ. Цей потяг ітиме на особливих умовах, у супроводі пожежного потягу. Маршрут потягу буде перевірений».

Моніторинг екологічної ситуації у регіоні здійснюватимуть ще упродовж року

Фосфорна аварія на Львівщині трапилася дев’ять днів тому. У Бузькому районі зійшли з рейок 15 цистерн iз жовтим фосфором, які слідували транзитом через Україну з Казахстану до Польщі. Шість із них загорілися.

В зоні ураження опинилися 14 населених пунктів, в яких проживає 11 тисяч людей. Наразі у шпиталях, за інформацією МНС, залишається близько 120 постраждалих.

Пошуки винуватців аварії тривають. Раніше у Міністерстві транспорту та зв’язку заявляли про несправність цистерн, у яких перевозили небезпечну речовину. Втім, компанія «Казфосфат», якій належать цистерни із жовтим фосфором, звинувачення відкидає.
XS
SM
MD
LG