Доступність посилання

ТОП новини

«Молдова хоче позбутися іноземних військ на своїй території». Розмова з американським послом до Молдови Майкл Кирбі


Ірина Халупа Статус Косова, яким його не визначать у майбутньому, багато хто вважає першою ластівкою у вирішенні проблеми так званих заморожених конфліктів. Йдеться тут про Нагірний Карабах, де минулого тижня відбулися президентські вибори, про Абхазію, Південну Осетію та про Придністров’я. У всіх цих проблематичних місцях якимсь чином задіяна Росія. Отож яку роль відіграє Росія, зокрема в Придністров’ї? Саме цим запитанням ми розпочали нашу розмову з американським послом у Молдові Майклом Кирбі.

Майкл Кирбі
М. Кирбі: Багато хто вважає, що Росія контролює долю придністровського режиму і що розв’язання цієї проблеми мусить іти через Москву. Ми думаємо, що Молдова повинна говорити з Росією, але водночас ми переконані, що найкращий форум для розв’язання придністорвської проблеми — це переговори 5 плюс два, до яких входять Росія, Україна, ОБСЄ, Європейський Союз, США, Молдова та Придністров’я.

Р.С. Часто аргументується, якщо Косово стане незалежним, це стане прецедентом для інших заморожених конфліктів. Що Ви думаєте з цього приводу?

- Я відкидаю аргумент, що Косово є прецедентом для придністровської проблеми, проблем в Абхазії, Південній Осетії чи Нагірному Карабасі. Це все різні конфлікти.

Р.С. Росія нещодавно оголосила, що виходить з Договору про звичайні збройні сили в Європі. Чи придністровський фактор якось впливатиме на переговори щодо нового договору, зокрема враховуючи те, що Росія не виконує обіцянок, які дала 1991 року в Стамбулі, вивести свої війська з Молдови та Грузії?

- У Грузії ми бачимо реальний поступ щодо виведення військ. Найголовніше – це Молдова. Перебуваючи тут у Молдові, я постійно чую від молдовського уряду: «Просимо Вас, заберіть свої війська». З молдовської точки зору, і ми підтримуємо Молдову в цьому питанні, позиція така: «Росіє, забери свої війська додому. Забери їхню зброю також, не залишай її тут».

Р.С. Коли настане найоптимальніший час для того, щоб говорити про те, що Росія не виводить своїх військ з Молдови?

- Про це треба завжди говорити. Молдова — це незалежна суверенна держава, яка не хоче мати іноземні війська на своїй території. Мені здається, що ніколи немає невідповідного часу, щоб нагадати людям про те, що Молдова хоче позбутися іноземних військ на своїй території, зокрема тих, яких ніхто не просив залишатися.
XS
SM
MD
LG