Доступність посилання

ТОП новини

Допінговий скандал на велоперегонах Тур де Франс ударив по казахах. Українець Ярослав Попович їде дванадцятим


Василь Зілгалов Прага, 25 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На всесвітньовідомій велосипедній гонці Тур де Франс стався вже другий цього року допінговий скандал. Цим разом у центрі уваги опинився один із фаворитів, казахський гонщик Александр Винокуров. Після того, як у суботу, 21 липня, він виграв гонку, у нього виявили заборонене для гонщиків переливання крові. Після цього Винокуров ще встиг виграти 15 етап 23 липня. Але надалі дискваліфікація Винокурова змусила його команду «Астана» знятися з велоперегонів.

Казахський гонщик Алєксандр Вінокуров
(AFP)
Велоперегони Тур Де Франс вважаються одним із серйозних тестів на витривалість спортсменів. Ці велосипедні змагання вимагають майже нелюдської витривалості: день за днем треба боротися, крутячи педалі веломашин, з високими дорожніми перепадами в Піренеях та Альпах. Але, на жаль, лише людських сил не вистачає, щоб прийняти цей виклик, і спортсмени дедалі частіше вдаються до підсилюючих організм наркотиків чи заборонених махінацій з кров’ю. Це стало останнім часом епідемією, котра загрожує взагалі ліквідацією велоперегонів.

Що зробив Винокуров?

Переливання крові, яке виявили 21 липня в організмі казахського гонщика Александра Винокурова, означає, що він перед змаганнями застосовував кров’яний допінг, вводив в організм кров, збагачену гемоґлобіном, що посилює працездатність спортсмена. Це може стати фіналом кар’єри гонщика. А по репутації Тур де Франс це також сильно вдарило.

Один із керівників казахської спортивної команди, офіційний чільник уряду Казахстану Віктор Абоїмов не приховував свого розчарування «Ми також дуже засмучені. У принципі, для нас це велика несподіванка. Це для нас, як сніг на голову, тим більше, напередодні Олімпійських ігор»,— каже Абоїмов. Абоїмов також повідомив, що команда «Астана» не стала очікувати повторного тесту від антидопінгового комітету і вирішила знятися з велоперегонів та оголосити про дискваліфікацію Винокурова.

Весь велосипедний спорт під тінню допінгу

Лідер цих перегонів, швед Міхаель Расмуссен, також під сильними підозрами організаторів змагань, бо вже раніше відмовлявся від кількох проміжних тестів упродовж 18 місяців. Так, президент компанії, яка організовує Тур де Франс, Патріс Клерк назвав Расмуссена «не дуже добрим зразком для наслідування».

Спортивний журналіст з «Лондон Івнінґ Стандарт» Ендрю Чеклі вважає, що застосуванню допінгу серед велогонщиків не видно кінця. Гонщики націлені лише на перемогу. «Коли бачиш, що інші можуть це зробити, то думаєш, а чому я не повинен бути в їхньому числі», — каже Чеклі.

Минулого року з Тур де Франс зняли 13 учасників за підозрою у вживанні допінгу. Чемпіон 2006 року, американець Флойд Ландіс може бути позбавлений цього звання, бо розслідування щодо його причетності до використання допінгу ще не закінчилося.

А де українці?

Цього року з Тур де Франс був уже знятий німецький спортсмен Патрік Синкевич після виявлення у його пробах 8 червня підвищеного рівня тестостерону. Після цього два німецькі державні телеканали відмовилися транслювати ці найпопулярніші велоперегони.

А український спортсмен з американської команди «Діскавері ченнел» Ярослав Попович фінішував на 15 етапі Тур де Франс лише 23-ім і перебуває в лідируючій групі на 12 місці. Сьогодні він крутить педалі на 16 етапі, протяжністю понад 200 кілометрів. Загалом етапів у велогонці, яку називають Великою петлею, нараховується 20.

Тур де Франс принесе її організаторам цього року близько 230 мільйонів доларів при затратах на організацію велоперегонів — всього 10 мільйонів.
XS
SM
MD
LG