Доступність посилання

ТОП новини

"Майбутні дострокові парламентські вибори: штаби ще готують інформаційні бомби, і ми це побачимо".


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Зиновій Фрис
Гості Свободи: Роман Скрипін, медіа-директор "РБК-Україна", Світлана Рябошапка, незалежний журналіст, Дмитро Чекалкін, автор знаменитих "Веселих яєць" та багатьох інших проектів

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Зиновій Фрис: Ще Отто фон Бісмарк, перший рейхсканцлер німецької імперії, колись говорив: "Ніколи стільки не брешуть, як під час війни, після полювання і перед виборами".

Пане Чекалкін, "чорнуха", всеможливі технології в їхньому нинішньому значенні - це і є насамперед брехня? А чи не тільки і не стільки?

Дмитро Чекалкін: Щиро кажучи, я поки що не бачу такої кількості в нас брудних технологій. Не знаю.

Ну, ці роздруківки телефонних розмов перших осіб, так це Україна не має ексклюзиву на подібні речі, вони є в інших країнах.

Але вибори ще не почалися.

Дмитро Чекалкін: Так чому вони мають бути виключно під час передвиборчих перегонів?

Але головне, як кажуть в Одесі, знаєте, “самоє інтєрєсноє у нас ещьо спєрєді”. Штаби ще готують інформаційні бомби, і ми це ще побачимо. Пані Рябошапка, чому як тільки стало відомо про дострокові вибори, в суспільстві одразу заговорили, що ці перегони будуть бруднішими, ніж попередні?

Світлана Рябошапка: Ой, я не знаю. Про дострокові вибори було відомо так довго і так нудно, весь цей процес настільки вже суспільству набрид, що, мені здається, власне, вони нічого особливого з цього приводу і не придумали.

Але якщо казати про прогнози експертні чи якісь там піарівські, чи мас-медійні, то інша справа.

Хоча я не дуже розумію, а чому так стоїть питання, чому саме треба уникати чорного піару? Для того, щоб його уникати, то треба, щоб було замовлення якесь на це уникнення, щоб був хтось, хто зацікавлений уникати чорного піару.

Я не думаю, що в цьому хоч хтось зацікавлений: ані політичні партії, ані навіть суспільство, якому просто цікаво, бо зараз виборча кампанія, звичайно, літо, середина літа, але вона є дуже нудна. Це просто скучно.

У розмові зі мною один мій колега сказав, що українські політичні реалії набагато брудніші, ніж будь-яка чорна технологія. Це справедливе зауваження?

Під час прямого ефіру
(RadioSvoboda.Ua)
Роман Скрипін: Розумієте, не можна ж вирізняти людей, які є політиками, журналістами... Ну, люди є примати. Примати кидаються лайном. Ну, це ж в зоопарку написано. Що Ви хотіли?

Якщо буде без чорних технологій, то вибори будуть дійсно нецікаві, нудні. Ви такі хочете? Або як примусити людей, які не несуть в собі жодного позитивного меседжу (я маю на увазі політичні сили)... Подивіться рекламу. Вони ж говорять, що ті збанкрутували, ті бандити, ці розікрали вашу країну, вони вкрали ваші телеканали і все інше. Тобто, йде елементарне звинувачення.

Я поки що не почув жодного позитиву, те, що так потрібно сказати, що, люди, давайте припинимо сваритися, давайте підмітати власне подвір’я, давайте висаджувати квіточки, дерева, давайте, вибачте, не паскудити в під’їзді...

Ну, ніхто ж такого не каже. Легше ж сказати, що от він дурень, а я класний, я пухнастий. Іншого, очевидно, не буває під час виборів.

А те, що Ви сказали, що вони будуть брудніші, то раз у раз перед кожними виборами постійно говорять: ці вибори будуть безпрецедентно брудними. Вони будуть такими, якими відбуваються в цивілізованих країнах в усьому світі. Ми ніяк не відрізняємося тут.

Пане Дмитре, Ви пам''ятаєте якісь зразки “чорнухи”, які би Вас особисто якось вразили?

Дмитро Чекалкін: Я не можу сказати, що у нас, знову ж таки, був якийсь ексклюзив, що ми вигадували щось абсолютно нове.

Свого часу Гліб Павловський, припустимо, нас звинуватив, що ми були “блокбастер-фюрерами”, що ми там американські гроші відпрацьовували, американські технології... Я потім на одному із прийомів до американських дипломатів підійшов і кажу: “Так де ж ці грошові надходження, які мали там збагатити нашу касу?”

Насправді я не думаю, що в нас було щось таке унікальне. Можливо, вперше так активно свого часу спрацював Інтернет. Через те, що інші ЗМІ були абсолютно заангажованими, і це було єдине джерело більш-менш об’єктивної інформації.

Минулого року мене якраз запрошували виступати в Гарварді. На цю тему я робив невеличку доповідь про те, що, дійсно, ми, можливо, були першими у світі, які настільки ефективно використали Інтернет у 2004 році.

Панове, з якою рекламою, з якими технологіями на цих виборах мають шанс перемогти ті чи інші політичні партії?

Світлана Рябошапка: Якби я це знала, то я б зараз сиділа в якомусь штабі політичної партії і заробляла величезні гроші. На жаль, я цього дійсно не знаю, але можу так подумати, що відбере свої відсотки по максимуму той, хто дійсно запропонує на тлі дійсно “він поганий, а я хороший” хоч трошки хоч якогось конструктивну, хоч якогось позитиву.

Я не знаю, як це можна зробити. Візуально чи технологічно. Але я думаю, що на тлі чорного піару будь-який позитив буде сприйматися дуже толерантно, так добре

Роман Скрипін: Я не думаю, що щось поміняється. Ці вибори будуть нуднуваті. Хоча, знаєте, креатив народжується у найнесподіваніші моменти, ситуації...

Світлана Рябошапка: А позитив – це що, не нудно? Це нудно. Але приємно.

Роман Скрипін: Позитив – це нудно, тому що розслабляє всіх.

Насправді може з’явитися якийсь креатив, який може перевернути. Я не знаю, який, тому що якби я знав, я заробив би дійсно багато грошей, якби я продав цей креатив.

Нехай Чекалкін розповість, як з’явився цей креатив з “Веселими яйцями”, то це будуть відповіді на всі питання.

Я ж кажу, що повторити унікальні речі... Не треба сподіватися на повторення. Була Масяня. Спробували робити клон Масяні - не пішло воно. Були “Веселі яйця”, потім почали робити клони... Ну, не йде воно, ні в які ворота не лізе. Був Майдан 2004 року. Ми бачили потім майдан біло-синій... Це був не майдан, це вже була пародія.

Ну, не можна повторити те, що народилося один раз. Воно геніальне. Все.

Пане Чекалкін, а може, Ви все ж таки приберегли для якоїсь партії щось таке, що тут просто всі впадуть?

Дмитро Чекалкін: Я відверто скажу, що до нас було багато звернень. Ми щось намагаємося робити, але я не можу сказати, що можна пишатися тим, що ми зробили такий внесок. Подивіться, на нашому сайті все, що ми робимо, є.

Ось я вам приніс всі жарти на політичні теми за останніх два місяці.

“Блок Тимошенко відсторонений від участі у виборах у зв’язку з порушенням законодавства України. В агітації за Юлю взяв участь громадянин Франції Мішель Нострадамус”.

Або:

“Соціологи прогнозують, що наступним прем’єром буде Ахметов або Тимошенко. Значить, наступного прем’єра будуть звати Ренат Федорович Тимошенко”.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG