Доступність посилання

ТОП новини

Країни Балтії та Польща планують зрив будівництва Північноєвропейського газогону з Росії до Європи. Повіям Лондона організували курси англійської (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 25 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса далі обговорює тривожну тему майбутнього сербського краю Косова. У газетах пишуть також про звернення Польщі, Литви, Латвії та Естонії до Брюсселя щодо припинення будівництва Північноєвропейського газогону з Росії до Європи. А деякі видання інформують про проведення перших 12-недільних курсів англійської мови для лондонських повій.

Німецька газета «Франкфуртер Рундшау» пише у середу про небажання балтійських республік та Польщі підтримувати будівництво Північноєвропейського газогону з Росії до Європи. Газета інформує про побоювання згаданих країн, що після будівництва цього нового газопроводу, Росія виведе з експлуатації газогони, прокладені через їхні території, і це створить енергетичні проблеми для них. «Франкфуртер рундшау» також не виключає, що в Брюсселі прислухаються до побоювань Польщі і балтійських республік, попри німецьку зацікавленість у морському газовому шляху.

Інша німецька газета «Зюддойче Цайтунґ» наголошує, що «перед співтовариством європейських держав стоїть дилема: якщо серби і албанці так і не знайдуть взаємоприйнятного рішення, то ЄС очікує випробовування на міцність». Газета відзначає, що восени європейська зовнішня та оборонна політика може зазнати руйнівного удару. ЄС, за інформацією «Зюддойче Цайтунг», багато у чому вже взяв відповідальність за розвиток Косова, як території майже повністю залежної від Сербії. В умовах, коли серед членів ЄС немає єдності щодо проголошення незалежності Косова, це є небезпекою для самого існування спільноти. Німецьке видання пише про те, що після катастрофічних незгод щодо балканської політики у 90-ті роки, європейці з труднощами домовилися, що кордони в Європі можуть бути змінені лише за добровільною угодою або ж за ухвалою Ради Безпеки ООН. А тепер, як вважає «Зюддойче Цайтунґ», відступ Європи від цього принципу у зв’язку із очікуваним самопроголошенням Косова, всупереч незгоді Сербії та опору Росії, може перетворити ЄС у «пішака в геополітичних суперечках між США та Росією».

А лондонська «Ґардіан» повідомляє, що завершився перший пробний семестр безплатних 12-тижневих курсів для лондонських повій. Це викликано тим, що чимало представниць цієї вічної професії, які прибули зі Східної Європи, Китаю та Південної Америки, не знають ані слова англійською і стали жертвами махінаторів. Газета також інформує, що Національна служба охорони здоров’я Великої Британії вітає таку ініціативу.
XS
SM
MD
LG