Доступність посилання

ТОП новини

Крим: старт кампанії зі звільнення самозахоплень


Володимир Притула Сімферополь, 26 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму правоохоронці розпочали звільняти землю, самовільно зайняту репатріантами. За останні дні в Судаку виконавча служба, підсилена “Беркутом”, звільнила дві такі ділянки. Кримський прокурор каже, що цей процес продовжиться.

Прокурор Криму Віктор Шемчук
(RadioSvoboda.Ua)
Прокуратура Криму відкидає політичні мотиви у діях правоохоронців під час звільнення земельних ділянок, самовільно зайнятих репатріантами. Про це сьогодні в Сімферополі заявив кримський прокурор Віктор Шемчук:

“Цей процес і надалі йтиме відповідно до закону. Самовільно захоплені земельні ділянки звільнятимуться. Я хочу зняти політичну складову у цьому питанні – незалежно від того, хто перебуватиме на цих ділянках, за рішеннями суду вони будуть передані територіальним громадам”, - сказав прокурор автономії.

Суди + “Беркут” + бульдозер

Зараз у Криму, переважно в Сімферополі, Ялті і Судаку налічується понад півсотні земельних ділянок, самовільно зайнятих репатріантами, які вимагають від влади землю під будівництво індивідуального житла. За деякими з них суди ухвалили рішення про їхнє примусове звільнення. У Судаку одну ділянку репатріанти покинули самостійно, на іншій “Беркут” застосував силу, а будиночки раніше депортованих руйнували бульдозери.

На одній із самовільно зайнятих репатріантами земельних ділянок
(RadioSvoboda.Ua)
Спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко, коментуючи дії правоохоронців, попередив репатріантів, що там, де є “рішення судових інстанцій про звільнення незаконно захопленої землі, – воно обов`язково буде виконане органами правопорядку за безумовної підтримки кримської влади”.

У Меджлісі кримськотатарського народу стурбовані цією ситуацією. Там погоджуються з необхідністю звільнення зайнятих репатріантами земель, що належать іншим власникам, але проти таких “варварських” способів звільнення.

Керівник юридичного відділу Меджлісу Еміне Авамілєва переконана, що влада знову провокує кримських татар:

“Ситуація, що мала місце у Судаку, демонструє відверто провокаційний характер. Все це було спровоковано. І застосування сили, і знесення бульдозерами за участі великою кількості правоохоронців було невиправданим. А основна причина цієї ситуації – це відсутність бажання з боку влади вирішувати це питання, його затягування, що й призводить до подібних виключних і критичних ситуацій”, - вважає представниця Меджлісу.

Водночас, місцеві оглядачі відзначають підвищення протестних настроїв серед кримськотатарського населення і зростання впливу радикальних організацій. Головною причиною вони теж називають нездатність чи небажання як місцевої, так і центральної влади врегулювати проблеми раніше депортованих кримських татар та їхніх нащадків.

Матеріали до теми:

• Кілька десятків репатріантів перекрили автотрасу на Південне узбережжя Криму • У Криму мусульманам не повертають майно • Знову протести. Знову за землю. Знову вимоги від кримських татар • Хто фальсифікував ухвалу уряду Криму про надання землі у заповіднику?
XS
SM
MD
LG