Доступність посилання

ТОП новини

Чи була готова влада до надзвичайних ситуацій?


Тетяна Ярмощук Київ, 26 липня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ще не встигли рятувальники підняти всі перевернуті цистерни із жовтим фосфором та відправити їх з Львівщини до Казахстану, як в Україні трапилася інша надзвичайна подія. Волинню пронісся буревій, який пошкодив близько тисячі будинків. Наскільки оперативно та професійно влада зреагувала на техногенне та стихійне лихо, і чи була вона до цього готова?

Один зі зруйнованих будинків під час попереднього буревію
(mns.gov.ua)
Як у випадку з фосфорною аварією, так і з буревієм, люди скаржаться на погане інформування з боку влади. Мирослава, мешканка дачного селища на Волині, яке постраждало від стихії розповідає, що про штормове попередження дачникам повідомляють родичі мобільними телефонами. Інформацію від влади люди не отримують. Куди ховатися у разі повторення буревію, Мирослава не знає. Їх ніхто про ніщо не попереджав.

Президентська сторона критикує урядовців

В обох надзвичайних випадках, техногенної аварії та буревію, президентська сторона звинувачує урядовців та критикує їхні дії. На постраждалих територіях Волині люди опинилися в інформаційному вакуумі, каже заступник керівника Секретаріату Президента Віктор Бондар. «Вони не побачили ніякої роботи з боку урядових структур. Вони не побачили високих посадовців уряду на цій території, і вони не знали, чи держава взагалі робить їм допомогу, чи ні. Вони опинилися відрізаними. Електрики немає, не працює телебачення. Мобільні телефони повідключалися. Люди просто не знали, в якій вони ситуації»,— стверджує Бондар.

Натомість Віктор Янукович заявив, що сил та ресурсів для ліквідації надзвичайних ситуацій вистачає, що ж до досвіду, то на думку Прем’єр-міністра, його Україні бракує. «... Нам, безумовно, потрібно використовувати той досвід, який є по ліквідації стихійних лих, і прораховувати кожен крок під час ухвалення рішень. Аварія, яка сталася на Львівщині, засвідчила, що у нас інколи не вистачає досвіду і ми робимо помилки»,— наголошує Прем’єр.

«Діяли хаотично.....»

На думку ж адвоката громадської організації «Бюро екологічних досліджень» Дмитра Скрильникова, останні події засвідчили: власті все ще не навчилися адекватно реагувати на екстремальні випадки і, головне, політичні пристрасті здатні дуже зле позначитися на справі подолання лиха.

«Діяли хаотично. Незалежно від того, яка б це була влада, яка була б політична орієнтація цієї влади, у будь-якій країні, за будь-яких умов, аварійні ситуації повинні завжди вирішуватися на вищому рівні, і мають бути довірені професіоналам. Тут не повинно бути місця для політичного шоу. Наразі у нас дуже багато втрутилося у цю ситуацію — щодо інформування, і щодо ліквідації — політики. Це, я думаю, також вплинуло на організацію роботи по ліквідації наслідків»,— вважає Скрильников.

Фосфорна аварія на Львівщині трапилася 16 липня. У Бузькому районі зійшли з рейок 15 цистерн iз жовтим фосфором, які проходили транзитом через Україну з Казахстану до Польщі. Шість із них загорілися. В зоні ураження опинилися 14 населених пунктів, в яких проживає 11 тисяч людей.

А через тиждень Волинню пронісся буревій, який пошкодив понад тисячу житлових будинків. Без даху над головою залишились майже 40 сімей. Повалені 250 гектарів лісу. Внаслідок падіння дерев та гілок постраждали 10 осіб. Майже 200 поселень залишилися без електропостачання.

Матеріали до теми:

• На Волині знову штормове попередження • Наслідки урагану на Волині мають ліквідувати за два тижні, згідно з Указом Президента
XS
SM
MD
LG