Доступність посилання

ТОП новини

Смердюча речовина – безпечна?


Олена Солодовнікова Харків, 26 липня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Мешканці будівель на проспекті Леніна в Харкові скаржаться на неприємний запах. Поряд розташований завод хімреактивів, де випускають товари побутової хімії, ліки та вирощують монокристали. З початку цього року санітарно-захисну зону підприємства скоротили, кажуть фахівці санстанції. Вони запевняють, що за її межами кількість речовин у повітрі не перевищує норми.

Хімічна лабораторія в центрі Харкова. Мешканці будівель поблизу місцевого заводу хімреактивів скаржаться на неприємні запахи вже не перший рік. Валентина Стовпак живе на шостому поверсі “хрущовки” вже два десятка років. Розповідає, що особливо ядучим дим стає вночі, вона це відчуває, коли виходить на балкон:

“Вони викидають – і одразу стовп у повітрі. Тому ми постійно дихаємо гидотою”.

Незадоволені і люди, які час від часу проходять поблизу заводу. Особливо переймаються тим, що можуть отримати захворювання через брудне повітря:

“Запахи є неприємні, мабуть, на здоров’я впливає – якщо це хімреактиви, це означає, що погано впливає”.

Для Харкова санітарну зону зменшили з Києва

Шестиповерхівка, яку від заводу відділяє проїжджа частина, тепер стоїть на межі санітарної зони. До початку цього року захисна смуга займала сто метрів, але згідно із розпорядженням головного санітарного лікаря України її скоротили на чверть, кажуть у Дзержинській СЕС. Тут стверджують, що двічі на рік отримують проби повітря поблизу заводу “Хімреактивів”. Остання експертиза в червні довела, що показники в нормі.

Каже лікар Дзержинської санітарно-епідеміологічної станції Зоя Литвинова: “На підставі, що щось комусь тхне чи димить, ми не працюємо. Завод має дозвіл на роботу від міського управління, на визначену кількість речовин, що може викидати, до 2008 року”.

Викиди від роботи підприємства – 120 різновидів різноманітних хімічних речовин. З минулого року кількість викидів скоротилася з десяти до восьми тонн на рік, кажуть фахівці СЕС. Вони підтверджують: вдихати хімікати такої концентрації безпечно для здоров’я.

Не те шкідливе, що має запах?

А Зоя Литвинова наполягає, що шкідливі лише речовини без запаху:

“Є така закономірність, чим шкідливіша хімічна речовина, тим вона хитріше себе поводить. Воно без кольору, запаху. А ті, що безпечні, вони, зазвичай, і пахнуть”.

Один з найнебезпечніших цехів, де виробляли різновид пластмаси, тепер буде за межами Харкова. Про це Радіо Свобода розповів директор заводу “Хімреактивів” Тарас Винниченко. Він стверджує, що зараз підприємство не працює – його співробітники у відпустці до початку серпня.

Тарас Винниченко зазначив, що у найближчі кілька років усі цехи “Хімреактиву” переведуть за межі міста, тому що постійні перевірки заважають розвитку підприємства. А у будівлі в центрі Харкова займатимуться виключно науковими розробками.
XS
SM
MD
LG