Доступність посилання

ТОП новини

РІВНОПРАВНИЙ КУРОРТ


Леся Штогрин, Олександр Лащенко Вони посміхаються нам з екранів телевізора, про них пишуть перші шпальти газет і розповідають радіостанції. Інколи здається, що зірки шоу-бізнесу і політики живуть зовсім іншим життям. Але насправді, вони теж втомлюються від роботи і хочуть у відпустку. Ба більше – інколи вони відпочивають зовсім поруч із незнаменитими і менш заможними. На одних і тих самих загальнодоступних курортах. Як “VІР-персони” уживаються на одних пляжах зі звичайними людьми? Чи мають зірки якісь привілеї перед іншими? І чи всі рівні перед морем та сонцем?

Олександр Пономарьов
Три роки тому киянин Сашко перетнувся на закордонному відпочинку зі співаком Олександром Пономарьовим. Якщо вірити Сашкові, перед морем, сонцем, пляжем і водою всі були рівними. Привілеїв його тезко для себе ніяких не вимагав і не мав:

- Я поїхав на Крит, перший день одразу на пляж. Дивлюсь— знайоме обличчя. Придивляюсь – Пономарьов. Він відпочивав там з родиною: дружиною та дітьми. Жили вони в номері поруч з нами, в одному крилі. Звісно – не шоколад. Хоча Пономарьов у перший день пішов купатися і в плавках намочив сто євро, намочив їх у морі. Про це одразу знав весь пляж. Взагалі дуже комунікабельна людина. Постійно з їхнього номеру чути було крики його дружини колишньої. Звісно, всі його там упізнали і всі привіталися. І він зі всіма привітався. Ні, автографи не просили, не було на чому – всі ж у плавках були! А ще він смішно тікав, там на Криті є такі маленькі рибки, вони кусали всіх за ноги, він від них тікав з криком.

Відомий актор Богдан Бенюк віддає перевагу відпочинку в рідних Карпатах любить їздити не на море, а на річку. Актор запевняє, що великого дискомфорту від спілкування із "простими смертними" не відчуває:

Богдан Бенюк
- Популярність — ти нікуди від цього не подінешся. А ти до неї звик. Тебе всі знають, всі з тобою вітаються, щось розповідають.. Це річ утомлива, але від цього нікуди не подінешся. Ну, в шортах ходиш, ну то й що.. А якщо ти бачиш Президента в шортах — то відповідно на це є така ситуація, за якої він може себе так поводити. Не тільки є охочі познайомитися, є така ситуація. Чи в мене очі блакитні такі – всім здається, що треба познайомитися з Богданом Бенюком і піти випити 50 грамів. І оце набридає. І від цього треба відбиватися. Що я й роблю. Відомі люди, за словами провідників, рідко користуються залізницею. Але провідниці Галині під час чергової поїздки довелося зустрітися з одним із українських співаків. Вражень у Галини від такого зіркового пасажира залишилось багато, але далеко не позитивних...

Слухати:



Як тільки у Криму починається черговий саміт або інше зібрання політиків – усе, дороги перекриті! А з урахуванням, що такі саміти найчастіше відбувається влітку, курортникам через це непереливки, констатує кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула. Хоча українські політики їдуть влітку не лише на Мальдіви. У Криму для депутатів є два санаторії – “Дюльбер” та “Нижня Ореанда”. Обидва розташовані у Великій Ялті, перший – у Місхорі, другий – в Ореанді. Дюльбер – цілорічна здравниця загального профілю Управління справами Апарату Верховної Ради України, яка об’єднує санаторії "Дюльбер", "Морський прибій" і дачне відділення "Місхор". Славиться своїм парком, палацом 19 століття і вишколеним радянською номенклатурою персоналом. Путівку до санаторію може купити кожен, хто подужає суму 80 доларів на добу у міжсезоння і 200-300 (теж на добу) у високий сезон. Правда, на серпень, як правило, кращі номери і дачні апартаменти бронюються за депутатами та керівництвом парламенту з численними родичами.

Найбільш популярні номери – у корпусі №1, колишньому палаці великих князів Романових. Окрім східного антуражу та аристократичної величі, тут вам запропонують 2-кімнатні номери "люкс" великої площі з балконом, сучасні меблі, телевізор, холодильник, кондиціонер і телефон, але санвузол об’єднаний. А ще номери "люкс" з однієї великої кімнати, розділеної аркою. Зараз такі номери коштують близько 1000 грн. на добу. Термін путівки – 12 або 24 дні і в її вартість, окрім проживання, входить 3-разове харчування на замовлення, в тому числі дієтичне, лікування загального терапевтичного профілю, користування басейном.

Кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко вирішила на собі відчути як відпочивають дуже важливі персони і відвідала один із найпрестижніших українських лікувально-оздоровчих закладів – елітний профілакторій “Феофанія” в Києві.

Розташований заклад на околиці, за величезною білою огорожею, з залізними воротами, під наглядом охорони. Із місцевими жителями пацієнти майже не перетинаються. Навколо ліс і природа. Не чути ні міської метушні, ні набридливих сусідів. Чарівність і розкіш природи навколо оздоровлює людські душі, відзначають дослідники Феофанівського заповідника. Юля, уся родина якої є постійними клієнтами цього закладу, від курорту просто в захваті...

Слухати:



А в Америці ані окремих курортів, ані окремих готелів для так званих “VІР-персон” не існує, розповідає кореспондент Радіо Свобода у США. Однак винятки трапляються. Наприклад актор Марлон Брандо купив собі свого часу острів.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG