Доступність посилання

ТОП новини

Росія не надавала дозволу на транзит потяга з фосфором із України до Казахстану, але готова як виняток надати його протягом «кількох днів»


Російська Федеральна служба екологічного, технологічного і атомного нагляду (Ростехнагляд) чекає на офіційний запит від казахстанського власника цистерн із фосфором. Удень у п’ятницю там мали тільки усну заяву керівництва компанії «Казфосфат». За чинними нормами термін розгляду таких запитів становить не менше як 30 днів. Але, враховуючи потенційну небезпеку в нинішній ситуації, Ростехнагляд готовий цього разу скоротити цей термін до кількох днів. Без такого дозволу транзит небезпечних вантажів через територію Росії був би незаконний, повідомили в Ростехнагляді.


Російська Федеральна служба екологічного, технологічного і атомного нагляду (Ростехнагляд) чекає на офіційний запит від казахстанського власника цистерн із фосфором.

Удень у п’ятницю там мали тільки усну заяву керівництва компанії «Казфосфат», повідомило з Москви агентство «Інтерфакс».

За чинними нормами термін розгляду таких запитів становить не менше як 30 днів.

Але, враховуючи потенційну небезпеку в нинішній ситуації, Ростехнагляд готовий цього разу скоротити цей термін до кількох днів.

Без такого дозволу транзит небезпечних вантажів через територію Росії був би незаконний, повідомили в Ростехнагляді.

В Україні раніше повідомляли, що ще в вівторок Укрзалізниця узгодила транзит потяга з фосфором із керівництвом Російської залізниці і отримала від нього дозвіл на це.

Про необхідність також дозволу від Ростехнагляду ніхто в Україні вголос не згадував.

У п’ятницю ж у Львові віце-прем’єр Олександр Кузьмук оголосив, що ліквідацію «фосфорної аварії» на Львівщині завершили.

За його словами на п’ятничній позачерговій сесії Львівської облради, зібрали майже 100 тонн залишків фосфору і забруднених ґрунтів. На цій землі сіють траву.

Зрізали 2 тисячі кубічних метрів ґрунту. Цю територію засипали свіжою землею.

Водойми, які потрапили в зону ураження, обробили вапном.

У шпиталях області на лікуванні чи спостереженні перебувають понад 80 людей, у тому числі 11 дітей.

Головний санітарний лікар Львівської області Роман Павлів заявив, що провели 500 досліджень повітря й криничної води, і перевищень граничних норм шкідливих речовин у жодній пробі немає.

Однак мешканці уражених сіл вимагають провести незалежну експертизу повітря, води і ґрунту.
XS
SM
MD
LG