Доступність посилання

ТОП новини

Подєбради - відомий чеський курорт з українською історією


Оксана Пеленська Прага, 27 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Подєбради – один з найромантичніших чеських курортів, де все близько, все на досяг руки: красива, повноводна річка Лаба, цілющі джерела води «Подєбрадки», мальовниче озеро з м’яким золотим піском, затишні кав’ярні, прикрашена, мов вишиванкою, кольоровими квітниками курортна колонада. Тисячі туристів і відпочивальників приймають щороку чеські Подєбради, але навіть не всі гості з України знають, що Подєбради мають українську історію.

Всього півгодини автом достатньо для того, щоб залишилась позаду гамірна Прага і перед вами відкрилось гарне невелике курортне містечко Подєбради. Істрія старої осади «подовж броду» - чеською мовою «подє броди» дала назву місту. Тоді тут був заснований град – велика оборонна фортеця, якій справжньої величі в 15 столітті надав король Ïржі з Подєбрадів. Нині скульптурна постать чеського короля верхи на коні прикрашає головну площу міста. Та справжню славу Подєбрадам принесли лікувальні джерела, їх уперше в пошуках питної води відкрили в 1905 році. Розпочалась золота ера міста, цілюща «Подєбрадка» лікує серцеві і судинні захворювання, притягаючи до Подєбрадів тисячі гостей з усього світу.

Та крім лікування курортне містечко нині пропонує відвідувачам огляд старого замку і нововідкриті експозиції Полабського музею. На думку директора музею Яна Віндушки, тут є багато цікавого, як наприклад, перший у світі переносний кардіограф, датований 20-ими роками минулого століття.

Центр життя української еміграції

Однак в експозиції музею в Подєбрадах немає жодного слова про те, що в міжвоєнній Чехословаччині Подєбради були другим після Праги найбільшим центром життя української еміграції. Тут працювала Українська Господарська Академія, видавались українські книжки, працювала популярна і серед чехів Школа танців Василя Авраменка, а українські митці розписували інтер’єри санаторіїв. У 1924 році гостем студентів Української Академії був президент Томаш Масарик. У Подєбрадах навчалась відома поетеса Олена Теліга, тоді ще Олена Шовгенів. Саме тут відігралась одна з найромантичніших історій кохання – Олени і студента Академії з Кубані, неперевершеного бандуриста Михайла Теліги. І директор музею Ян Віндушка визнає, що експозиція не розповідає про українську історію Подєбрадів, хоча в архіві є матеріали про цей період. «Справді, тут ми маємо борг перед минулим» признається директор.

І все ж, як нам вдалось з‘ясувати, незабаром у Подєбрадах буде український пам’ятний знак. Перший секретар Посольства України в Чехії Вадим Ткачук каже, що посольство планує і дуже хоче, щоб пам’ятна дошка Олени Теліги була встановлена ще цього року.

У вересні українська громада в Чехії вшанує пам’ять відомого вченого Дмитра Антоновича, який похований на цвинтарі у Подєбрадах.
XS
SM
MD
LG