Доступність посилання

ТОП новини

Скнилівська трагедія і в п’яту річницю – жива рана у серцях людей


Галина Терещук Львів, 27 липня, 2007р. (Radiosvoboda.ua) – Близько 200 людей сьогодні прийшли на місце падіння військового літака СУ -27, щоб помолитись за душі загиблих. Рівно 5 років тому 77 людей, у тому числі 28 дітей, загинули під уламками літака під час проведення авіашоу. 12 людей стали інвалідами. Сотні людей, які бачили цю катастрофу, у психологічно важкому стані донині.

Вшанування загиблих під час Скнилівського авіашоу.
(RadioSvoboda.Ua)
Близько 200 людей, близьких, друзів і просто львів’ян, кому не байдуже чуже горе, прийшли помолитись за душі загиблих. У каплиці відбувся молебень, священики освятили ікону Миколая Чудотворця, під покровом якого зображені фотографії невинних душ. Переважна більшість облич – молоді люди. Молились і на місці падіння літака.

Біль не втрачаєш з роками

За долі секунд люди втратили синів, доньок, матерів, батьків, дідусів і бабусь. Загинуло подружжя Гомонів. Сина, якому нині 23 роки, виховує їхня мати.

«А як можна жити без дітей, коли їх ховаєш молодими. Це важко передати, той біль».

Жінка навіть не хотіла говорити про якісь потреби і матеріальні компенсації. ЇЇ серце розривається від болю. А онук психологічно досі почувається важко. Біль потрохи втамувався, але психічні розлади й надалі переживає багато очевидців цієї трагедії.

Євгенія Якименко загинула під уламками СУ-27 у 15 років, єдина донька батьків. Їй сьогодні було б 20… ЇЇ сестра Олександра щороку приїжджає у день загибелі рідної людини з Латвії:

«Хіба це нормально, нам жодної матеріальної компенсації не виплатили. У якій державі це могло б таке бути? Навіть немає куди звернутись».

Справи генералів у Генпрокуратурі на розгляді

Під час трагедії були травмовані більше 290 осіб, 136 з них на тоді були неповнолітні. Згідно з рішенням Військового Апеляційного суду понад 500 людей визнані потерпілими внаслідок найбільшої в Україні катастрофи.

Постраждалі 5 –й рік очікують на офіційне вибачення української влади. Вони домагаються і спеціального статусу, а близько 100 осіб звернулись із позовами у Європейський суд проти держави Україна.

Військовий суд визнав винними у цій катастрофі 4 офіцерів, які сьогодні відбувають покарання у в’язниці. Перший пілот засуджений на 14 років, а справи 4 генералів - високих посадовців Міноборони далі на розгляді в Генпрокуратурі.

Стефан Козак втратив сина. Невдовзі від горя померла дружина. Пан Козак очолює громадську організацію «Скнилівська трагедія».

«Другого березня 2006 року держава Україна зачинила перед нами двері, ухваливши рішення. Ми не маємо, де тут шукати справедливості. А тому і чекаємо на рішення Європейського Суду».

Чимало потерпілих протягом 5 років уже говорять, що Скнилівська катастрофа продемонструвала безвідповідальність посадовців у ставленні до власного народу. Сьогодні вони провели аналогію з безвідповідальністю посадовців у фосфорній аварії, коли через недбалість і непрофесійність страждають невинні люди, а влада не робить висновки.

77 білих повітряних кульок злетіли у небо, як символ 77 невинно загиблих душ.
XS
SM
MD
LG