Доступність посилання

ТОП новини

Як правильно порахувати голоси? Більше про нові правила перетину кордону.


Галина Терещук Львівщина, 30 липня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – Від 1-го серпня і аж до позачергових виборів (точніше, за 3 дні до їх проведення) в Україні діятимуть нові правила перетину кордону, які запроваджені змінами до Закону про вибори народних депутатів. Йдеться про тимчасовий облік громадян, які виїхали за межі своєї держави і не повернулися за 3 дні до виборів. Таким чином, громадяни України, які повернуться з-за кордону на Батьківщину за два, скажімо, дні до виборів, будуть позбавлені голосу.

На Львівщині перед пунктами пропуску на українсько-польському кордоні львівським летовищем встановлені біг-борди, що виготовлені за державні гроші, вони повідомляють про нові правила при перетині кордону, а саме — запровадження тимчасового обліку громадян, які перетинають кордон.

Часові і фінансові витрати

Людина має вказати прізвище, ім’я, по- батькові, паспортні дані, адресу. Прикордонник звіряє, і при поверненні на батьківщину цю картку громадянин віддає на митниці. Шість мільйонів карток тимчасового обліку уже надійшли на прикордонну службу західного регіону, повідомили Радіо Свобода у прес-службі.

На цей час, за офіційною інформацією Державної прикордонної служби України, є вісім мільйонів сто сорок тисяч карток. З бюджету на їхній друк виділили двісті двадцять тисяч гривень.

Українсько-польський кордон щомісяця перетинають півтора мільйона громадян, яким з першого серпня на кордоні доведеться проводити більше часу, щоб заповнити анкету.

Однак прикордонник не може примусити людину заповнювати картку тимчасового обліку, а тим більше не пропустити громадянина за кордон, якщо у нього є закордонний паспорт, віза і він не порушує правил перетину кордону.

Прогалини у нововведенні

Заповнення тимчасових карток, на думку львівських правозахисних організацій, є нічим іншим як порушенням прав людини. На недоліки вказують і прикордонники, за їхніми словами, вони не зможуть перевірити, наскільки правдивою є вказана домашня адреса громадянина в анкеті, оскільки людина показує закордонний паспорт, а там даних з пропискою немає.

Як зазначають у Комітеті виборців Львівщини дільничні комісії також не зможуть перевірити, чи людина мешкає за тією чи іншою адресою. Представник Комітету виборців на Львівщині Оксана Дощаківська переконана, що запровадження тимчасового обліку ніщо інше як фікція, адже немає механізму, як саме повинна працювати робоча група:

“Є дуже складна процедура зі звіряння списків виборців зі списками тих, хто виїжджає закордон. Фактично це означає, що допуск до цих списків повинна мати кожна виборча дільниця, адже вони не фіксують, до якої виборчої дільниці належить та чи інша людина. Максимум, що можна вирахувати, це місце народження, але люди нечасто живуть за тим місцем, де народилися”.

Тимчасовий облік лише дасть привід для політиків подавати позови у суд щодо фальсифікації виборів, кажуть політологи. Насправді на результат голосування така зміна і не вплине, адже на сезонні роботи мешканці західних областей їдуть навесні і повертаються восени, тобто людей не зачепила карткова система.
XS
SM
MD
LG