Доступність посилання

ТОП новини

Слухач: "Союз “Нашої України” і Партії регіонів буде зрадою української нації"


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Зиновій Фрис
Гості Свободи: слухачі Радіо Свобода в Україні і за кордоном.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису)

Зиновій Фрис: Учасники нашої передачі сьогодні – виключно ви, шановні слухачі. На жаль, не завжди є можливість поспілкуватися з вами ось так, безпосередньо у прямому ефірі. Ми просимо вас поділитися своїми думками про те, чого ви очікуєте (а може, і не очікуєте) від дострокових парламентських виборів, якщо вони відбудуться 30 вересня. Крім того, що ви будете телефонувати нам, ми вирішили зателефонувати і тим, хто з різних причин не може подзвонити нам. На щастя, у нас збереглися номери телефонів багатьох слухачів не лише в Україні, а й за кордоном. І з нами вже є на прямому зв’язку слухачка Раїса Карюк з Миргорода. Пані Раїсо, добрий вечір!

Раїса Карюк: Добрий вечір, пане Зиновію.

Зиновій Фрис: Пані Раїсо, я Вас пам’ятаю ще з тих часів, коли була передача “Листи на Свободу”. Ви нам дуже багато і часто писали. Це були не тільки листи, це були вірші, це був гумор. Це було все. І ось зараз, за два місяці до парламентських виборів, який у Вас настрій, з якими думками Ви ідете на ці вибори?

Раїса Карюк: Я особисто чекаю якихось перемін. Обов’язково зміни повинні бути. Не можна дивитися було на цю Верховну Раду, вже вона така була недолуга, у мене аж вірші про неї ринули.

Зиновій Фрис: І Ви можете їх нам зараз прочитати? Раїса Карюк: Я їх читала, як їздили ми на Європейську площу оце недавно.

Вже сьогодні настало, жити краще не стало. Що ж ми наробили, Знов нас обдурили.

Треба в себе запитати, ніж Президента розпинати: хто мене зробив таким, безголовим і тупим.

Як зумів навибирати безголових депутатів, що під куполом сидять і даремно хліб їдять...


Зиновій Фрис: Пані Раїсо, оберуть українці кращих депутатів, ніж ті, про яких Ви згадуєте у своєму вірші?

Раїса Карюк: Головне, що, може, не буде соціалістів. І це вже буде виграш великий, бо соціалісти тягнуть, вони маскуються то під тих, то під тих, вони посередині, Мороз збирає теж комуністів, тільки тихих, Вітренко – скажених, а Симоненко – несамовитих. Усі вони несамовиті.

Зиновій Фрис: Пані Раїсо, ми часто чуємо: політика – брудна справа. А може, треба говорити не про брудну політику, а про брудних людей, які йдуть у політику?

Раїса Карюк: Я з Вами згодна, дійсно. І дуже важко пробитися тим людям, які нам потрібні, які вміють думати, вміють працювати, і на яких можна покластися. Цих людей треба обирати. Але багато зневірених людей – говорять, що вони там всі однакові. Оце мене дратує дуже, що однакові. Ми ж з вами не однакові, так само і кандидати не однакові. Треба добре роздивитися, що зробив кожен, переглянути його діяльність попередню. Наприклад, що Симоненко зробив...

Зиновій Фрис: Ви сказали, що Ви чекаєте від цих виборів, а чого Ви зовсім не чекаєте від цих виборів?

Раїса Карюк: Важке запитання. Я чекаю, що буде якийсь крок, маленький крок уперед повинен бути. Уже бачите, розкол там, де він не намічався... але розкол уже є в коаліції. Люди вже багато зневірились, оці люди, які проти України і тільки з Росією. Вони вже не будуть голосувати за “Регіони”.

Зиновій Фрис: Скажіть відверто і чесно, Ви стовідсотково вірите, що вибори 30 вересня відбудуться?

Раїса Карюк: Можуть зірвати. Але мало на це надії.

Зиновій Фрис: Тобто, Ви думаєте все ж таки, що вибори відбудуться?

Раїса Карюк: Я думаю, що відбудуться, тому що найбільше “Регіони” вірять у свої сили, вони ще підтвердять те, що їх найбільше, рейтинги...

Зиновій Фрис: На закінчення скажіть нам ще щось про свої найбільші сподівання перед оцими парламентськими достроковими виборами.

Раїса Карюк: Мені хочеться, щоб трошки люди думали, розумнішали, не йшли стадом: “От іде сусід за того – і я за того”, “Я чотири рази голосував за Януковича і п’ятий раз піду голосувати”. Ну, настрої, звичайно, дуже різні, а є такі, що не хочуть визнавати, що вони стануть і проголосують так, як вони думають, а не так, як начальство скаже. А й досі є така думка, що “ми не будемо бити по тій руці, яка нам дає”.

Зиновій Фрис: Дякую. І нагадаю, що з нами на прямому зв’язку зі славного Миргорода була Раїса Карюк, з Миргорода, де невдовзі має відбутися, пані Раїсо, нагадайте, що відбудеться з 15 серпня...

Раїса Карюк: Сорочинський ярмарок буде у нас.

Зиновій Фрис: Із задоволенням я б приїхав до вас, із величезним задоволенням. З нами на прямому зв’язку Любов Онишко з Італії, з-під Мілана. Добрий вечір.

Любов Онишко: Добрий вечір.

Зиновій Фрис: Пані Онишко, скажіть, будь ласка, Ви в Італії як довго працюєте?

Любов Онишко: З 2000-го року.

Зиновій Фрис: 7 років, дуже багато часу. Ви вже встигли відвикнути від України.

Любов Онишко: Не відвикла, і це неможливо.

Зиновій Фрис: Вибори, парламентські дострокові вибори, які мають відбутися за два місяці, чого від них Ви чекаєте?

Любов Онишко: Що все ж таки до влади прийдуть люди відповідальні, порядні, щоб все ж таки дбали трошки і про державу, і про народ, щоб не відверталися, як теперішні. І щоб з часом ми все-таки мали надію, що треба вертатися додому і будувати Україну разом.

Зиновій Фрис: Як об’єднати два береги Дніпра, Схід і Захід України? Це можливо, це реально?

Любов Онишко: Я думаю, якщо вимагати від одних і від других дотримання законів, по-перше, їх спочатку ще треба правильними зробити. То, я думаю, раз Америка може жити, така багатонаціональна, то чому ці два береги не можна об’єднати на Україні?

Зиновій Фрис: Попередній слухач говорив, що він не виключає, що відбудеться після виборів союз “Нашої України” і Партії регіонів. Ви це припускаєте? Вам це буде подобатися, якщо це станеться?

Любов Онишко: Мабуть, що не дуже мені це буде подобатися, але якщо наші громадяни будуть достатньо активними, то можна все-таки контролювати одних і других, хто б при владі не був, як це робиться в інших державах. Все-таки треба піднімати активність громадян, мені здається.

Зиновій Фрис: Скажіть, будь ласка, українці, які працюють там з Вами (з ними Ви, не сумніваюся, спілкуєтесь), що вони думають про нинішню Україну і ці наступні парламентські вибори?

Любов Онишко: Віри є мало, хоча надію все-таки покладають, що рано чи пізно все мусить мінятися, як то кажуть, не може довго бути зле, мусить щось мінятися на добре. У теперішній час все-таки люди, можливо, навіть ті, що вже могли б їхати додому, не їдуть тільки через нестабільну обстановку в країні і покладають надію тільки на себе, тому що бачать, що ще не можна від держави, від управління, ні від кого чекати наразі ніякої допомоги.

Зиновій Фрис: Тобто, люди не поспішають повертатися в Україну?

Любов Онишко: Не поспішають, бо кажуть, що ще нема до чого і нема де прикласти свої знання і руки.

Зиновій Фрис: Що Ви побажаєте співвітчизникам в Україні напередодні цих виборів?

Любов Онишко: Ви знаєте, я недавно з України повернулася, і я прикладаю коліна перед тими людьми, що там живуть, при цих мізерних стипендіях, точніше, зарплатах, при цих пенсіях, вони все рівно собі дають раду. Дуже багато бачила у Львові духовності, вони виховують своїх дітей і внуків і закладають добрі людські якості. І я вважаю, що перед ними треба все ж таки приклонитися, що вони, незважаючи на всі труднощі, не втрачають ні порядності, ні гідності, ні усіх тих людських якостей, на чому тримається весь світ. І я бажаю їм, звичайно, щоб їхні надії якнайшвидше збувалися і щоб держава повернулася до людей, бо люди – то є багатство держави.

Зиновій Фрис: Ви будете мати можливість проголосувати?

Любов Онишко: Якщо буде організоване тут голосування, то звичайно, що ми організуємось і будемо голосувати.

Зиновій Фрис: Дякую, нагадаю, що це була Любов Онишко з Мілана. Вона з 2000-го року працює там і вважає, що повертатися до України ще ранувато. Дякую, а тим часом ми маємо дзвінок від пана Леонтія.

Леонтій Парасунько: Я Парасунько Леонтій Васильович, ваш слухач споконвіку.

Зиновій Фрис: Я Вас пам’ятаю. Чого Ви чекаєте від виборів, якщо вони відбудуться тридцятого вересня?

Леонтій Парасунько: Чекаю, що все ж таки зрушиться оця стіна і зрушиться панування криміналу. Оце я хочу, щоб було. Але зараз іде така шалена агітація за Януковича, що всі радіостанції, всі ЗМІ дають слово прибічникам Януковича і дуже рідко іншим.

Зиновій Фрис: Ви не дивитесь, мабуть, “П’ятий канал”.

Леонтій Парасунько: Я рідко дивлюсь, бо не маю змоги дивитися. Я радіо слухаю “Ера”, є радіостанція така, і ваша радіостанція. Оце я другий раз маю вже змогу щось сказати. Я міг би сказати дуже і дуже багато – і не маю змогу пробитися до вас. Я й був колись у вас, і було все гаразд. А потім стало все гірше, гірше і гірше. І пробитися до вас від нас неможливо.

Зиновій Фрис: Пане Парасунько, Ви вірите українським політикам?

Леонтій Парасунько: Я вірю. Я вірю у політиків, які чесні, українські політики. Є вони.

Зиновій Фрис: Хто ці люди? Ви можете їх назвати?

Леонтій Парасунько: Я вважаю, що політика може бути нормальною і людською.

Зиновій Фрис: Може бути? Тобто, зараз вона ненормальна і нелюдська?

Леонтій Парасунько: Я мушу сказати, поки зараз Верховна Рада захоплена старими комуносуперфашистськими силами – соціалісти і всі інші “-істи”, там, комуністи. Злодії вищого ґатунку – комуністи.

Зиновій Фрис: З нами пан Григорій зі Львова.

Пан Григорій: Добрий день. У мене пропозиція: теледебати між антинародною коаліцією, тобто, соціалісти і комуністи, і демократичним фронтом – зрозуміло, Юлія Тимошенко, Президент, команда.

Зиновій Фрис: Але ж ми не телебачення, ми радіо.

Пан Григорій: Це неважливо. Я кажу ідею. Ви донесіть цю ідею до лідерів опозиції, щоб вони це зрозуміли.

Зиновій Фрис: Але наше запитання – що Ви чекаєте від виборів?

Пан Григорій: Відносно виборів: союз “Нашої України” і “Регіонів” – це зрада української нації. Як можна з Коза Нострою йти в союзі?! Це ж зрада, скільки разів можна зраджувати український народ? Це ж неможливо (плаче).

Зиновій Фрис: Я розумію Вас. Не розчулюйтесь, політика - важка справа. Це був слухач зі Львова, він зі сльозами покинув ефір. З нами Віктор Гладкий з Тернополя. Пане Вікторе, добрий вечір. Чого Ви чекаєте від виборів?

Віктор Гладкий: Пане Зиновію, політика, як Ви сказали, – важка справа. “Краще українцям не знати, як робиться ковбаса і політика”, – сказав хтось. Я, перш за все, як і більшість людей, які живуть у нашому місті, очікую на зміни, на перемогу демократичних, національно налаштованих сил. Але хочеться, щоб вони були єдині, бо складається якась така ситуація, навіть у нас у Тернопільській області, що партія БЮТ в опозиції, вона бореться зі всіма іншими партіями, які тут. Хочеться єдності і впевненості, щоб наші конструктивні сили давали якісь конструктивні справи щодо економіки, щодо розвитку.

Зиновій Фрис: Пане Вікторе, як Тернопіль налаштований на ці вибори – позитивно, негативно, оптимістично?

Віктор Гладкий: Я думаю, що на Тернопільщині проголосує, як завжди, не менше 80%. І ми є свідомі громадяни, свідомі українці, і ми оптимістично налаштовані, ми голосуємо за нашу країну, за її європейське майбутнє.

Зиновій Фрис: З нами на прямому зв’язку з німецького міста Гамбурга слухачка Ольга. Добрий вечір. Пані Ольго, Ваші думки, Ваші передчуття, роздуми перед парламентськими виборами. Ви чекаєте від них чогось надзвичайного? А чи це будуть просто звичайнісінькі вибори, які нічого не змінять?

Пані Ольга: Дуже багато нового очікувати від дострокових виборів, при умові, що вони, звичайно, відбудуться, не доводиться. У Німеччині після подій 2004 року всі сподівання і надії на те, що в Україні щось пройде незвичайне, звичайно, померли. Тоді можливо було замінити не тільки персонажів, а й систему. Цього, на жаль, не відбулось. Тому при тій самій системі, не замінюючи нічого нового в корені, не міняючи систему, не міняючи персонажів, неможливо кожен раз очікувати на різний кінцевий результат.

Зиновій Фрис: А який буде найголовніший результат цих виборів, на Вашу думку?

Пані Ольга: Важко сказати, тому що ті самі партії, ті самі пе6рсонажі пройдуть у Верховну Раду. Єдине, що хотілося б чекати від цих виборів, щоб вони пройшли без фальшувань, махінацій і щоб це був дійсно вибір народу. Якщо це станеться, це буде дуже великий прогрес.

Зиновій Фрис: У Німеччині, де Ви живете, чи доводиться Вам з українцями спілкуватися? Які головні настрої серед співвітчизників?

Пані Ольга: З українцями, звичайно, ми спілкуємося. Але вони так само уже зневірились, тому що кожен з них тут забезпечив собі якесь майбутнє і кожен дивиться на те, як він може тут побудувати своє життя. Через те вони менше і менше дивляться, звичайно, на рідну Україну, тому що у них уже все побудовано тут.

Зиновій Фрис: Коли Ви останній раз були в Україні?

Пані Ольга: Три місяці тому.

Зиновій Фрис: Які Ваші враження? Вони кращі, ніж під час попередньої поїздки?

Пані Ольга: Прикро дуже, що так воно сталося, тому що дуже великі надії були у нас усіх тут, ми все робили, що могли, щоб Україні було краще, але, на жаль...

Зиновій Фрис: З нами на прямому зв’язку Василь Кізка з Ямполя Вінницької області. Вибори парламентські - Ви від них чогось чекаєте?

Василь Кізка: Що я чекаю від них? Я тричі балотувався до Верховної Ради і зі свого, так би мовити, політичного досвіду скажу: це буде, можливо, головна битва для українців у найближчі кілька десятиліть.

Зиновій Фрис: Таке велике значення будуть мати ці вибори, на Вашу думку?

Василь Кізка: Безперечно, це битва така непомітна, але це справжня битва. Якщо й на цей раз ворогам українського народу вдасться нас ошукати, якось притупити нашу пильність...

Зиновій Фрис: Пане Кізка, Ваша думка унікальна, тому що більшість людей кажуть у ці дні, що ці вибори нічого не змінять, Ви ж кажете, що ці вибори матимуть колосальне значення.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG