Доступність посилання

ТОП новини

Зелений заповідник чи елітне житло для багатіїв? Прокуратура вирішить.


Галина Терещук Львів, 31 липня, 2007р. (Radiosvoboda.ua ) – Рішення депутатів Львівської міськради про передачу 3 га землі приватній фірмі у заповідній зеленій зоні парку «Знесіння» спричинило скандал. Громадський форум Львова ініціює відставку депутатського корпусу і мера Львова Андрія Садового, який висловив нейтральну позицію під час голосування. Відтак у заповіднику міста, який належить громаді, невдовзі може постати елітний житловий будинок.

Парк «Знесіння» — унікальна пам’ятка історії, культури, архітектури всередині міста. На цій території науковці знайшли сліди найдавніших поселень з IV-II ст. до н.е., залишки оборонного городища, фундамент оборонної вежі (XIII ст.).

У парку є давні пам’ятки архітектури, костел ХVI ст. і дві церкви, одна з яких — Вознесіння — й дала назву зеленому заповіднику, який у польський, австрійський та радянський періоди був рекреаційною зоною.

Щоб зберегти унікальний природний заповідник, на початку 90-х ініціативна група львів’ян зареєструвала громадську організацію, регіональний фонд «Знесіння». Згідно з рішенням облради, «Знесіння» має охоронний статус регіонального ландшафтного парку площею 312 га. Нині мовиться і про отримання статусу національного парку. Львів, який страждає без річки,пишається і приваблює туристів хоча б зеленим заповідником посеред міста.

Ласий шматок у заповідній зоні

Водночас унікальна земля є великою спокусою для сучасних львівських багатіїв. Директор парку «Знесіння» Олесь Завадович багато разів заявляв про незаконну приватизацію унікальної території. Більше року триває скандал довкола спорудження елітного житла на вулиці Довбуша, 15, на території заповідника.

У грудні 2005 року ТзОВ «АрхіБуд», співвласником якого є депутат міськради від БЮТ Михайло Мужилівський, купив у прикордонників будівлі в парку «Знесіння», які тоді не були у їхній власності. На території парку на високих стояках стояли антени, ніякої військової частини не було.

У лютому 2006 року згідно з рішенням виконкому міськради, прикордонники отримали право власності на залишки споруд. Однак рішення оскаржила прокуратура. Та попри це у жовтні 2006 прикордонна служба України продала об’єкти «АрхіБуду». Нині це руїни.

Представники громадського форуму Львова стверджують, що відбувся незаконний акт купівлі-продажу неіснуючих споруд. Фірма зареєструвала право власності на них у Бюро технічної інвентаризації.

Вже інснує затверджений проект про парк, як рекреацйіну зону

На основі цього міськрада нещодавно виділила «АрхіБуду» земельну ділянку площею майже 3 га в оренду на 10 років для будівництва житлового комплексу.

Мер Львова утримався від голосування. Оскільки він не опротестував рішення, громадський форум ініціює відставку Андрія Садового і депутатського корпусу. Голова громадського форуму Львова Олег Мацех вважає, що рада не лише не працюює на користь міста, а шкодить. Зрощення депутатського і виконавського корпусу і створило ситуацію, каже він.

Громадський форум Львова вимагає, щоб прокуратура порушила кримінальну справу щодо незаконного рішення міськради і притягнула до відповідальності ті органи, які допустили ухвали. Мовиться про Бюро технічної інвентарзиції, Галицьку райадміністрацію, посадовців мерії.

Олесь Завадович, директор парку «Знесіння» не хоче політичного піару довкола заповідника. Нині ситуація доволі незрозуміла, бо міськрада таки ухвалила рішення про житлову забудову ділянки інвестором, тоді коли вже існує затверджений мерією проект щодо парку, як зони відпочинку, рекреаційної зони.
XS
SM
MD
LG