Доступність посилання

ТОП новини

Чи правда на «Правді»? МВС починає розслідувати «справу Луценка»


Тетяна Ярмощук Київ, 31 липня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міністерство внутрішніх справ перевіряє інформацію ЗМІ щодо лобіювання Юрієм Луценком інтересів фірми-посередниці під час його перебування на посаді головного міліціонера. Чи здатні правоохоронці провести об’єктивне розслідування за результатами журналістських матеріалів? І чи можуть журналістські розслідування стати приводом для порушення кримінальних справ?

(Ukrinform)
Інтернет-видання «Українська правда» у своїй публікації звинуватила лідера блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» Юрія Луценка у лобіюванні інтересів підприємства «Українські новітні телекомунікації». Будучи головним міліціонером, Луценко лобіював її інтереси з тим, щоб ця фірма, де працює його дружина, отримала доступ до грошей МВС, які витрачаються на мобільний зв’язок. Міністерство внутрішніх справ за матеріалами ЗМІ розпочало службове розслідування.

Чому про Луценка заговорили зараз?

Журналіст Станіслав Речинський, який займається розслідуваннями, каже, що інформація про те, що зараз стало «справою Луценка», три місяці гуляла Інтернетом. Те, що вона стала затребувана саме зараз, звичайно не випадковість. Внутрішню перевірку МВС було зроблено після приходу Міністра Цушка, пригадує він. Матеріали перевірки не надійшли до прокуратури ймовірно тому,, що прокуратура не знайшла б в них складу злочину. Питання вийшло на поверхню саме завдяки передвиборчій кампанії переконаний журналіст. Якби був якийсь склад злочину, тоді б вже давно по Луценку була б кримінальна справа і відповідні дії, стверджує Речинський .

Журналіст Олексій Степура ще 30 березня розмістив на сайті «Secret.net.ua» (http://www.secret.net.ua/politic/?Id=22) статтю «Мобільно-частотний бізнес Юрія Луценка», де містилися звинувачення колишнього міністра МВС у лобістській діяльності. Але тоді країна ще не жила достроковими виборами, а пан Луценко не був лідером пропрезидентського блоку. Олексій Степура переконаний, що теперішній скандал навколо Юрія Луценка, не матиме жодного логічного завершення і буде використаний лише під час передвиборчої кампанії. "Якби у цьому хотіли розібратися за законом, це варто було робити раніше", — зазначає Степура.

Журналістські публікації — це просто піар?

Якщо раніше журналістські публікації ще могли послугувати приводом для порушення карних справ, для розслідування Генпрокуратурою, то зараз все, що роблять журналісти, а також правоохоронні органи, політики, є піаром, вважає Степура. Це використовується виключно у боротьбі за владу, переконаний він.

Журналісти, які займаються розслідуваннями, дуже скептичні навіть стосовно того, що нинішній мобіл-гейт здатний навести лад з мобільним зв’язком хоча б у МВС. Станіслав Речинський наголошує, що тоді, коли Луценка звинувачують у лобіюванні якоїсь телефонної кампанії, відомо, що в нинішньому МВС теж іде лобіювання іншої телефонної компанії.

Висновок невтішний. Журналісти виконують свою роботу, хтось ліпше, хтось гірше, інформують суспільство про випадки корупції і діляться своїми підозрами щодо різних оборудок. А ті, хто має присікати ці оборудки, користуються цим дуже вибірково, коли їм це стає вигідним.

Матеріали до теми:

• Журналіст Мустафа Найєм: "Юрій Луценко проявив політичне боягузтво" (навколо публікації в "Українській правді" "Корупційна спокуса Юрія Луценка")
XS
SM
MD
LG