Доступність посилання

ТОП новини

Проблема південнокорейських заручників в Афганістані все більше хвилює світову спільноту


Василь Зілгалов Прага, 1 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Поліція Афганістану у вівторок знайшла тіло вже другого південнокорейського заручника із 23, захоплених «Талібаном» 19 липня на шосе з Кандагара до Кабула в області Газні. Заручники, які допомагали хворим у місцевому госпіталі, таліби захопили з метою обміну на їхніх людей в урядових в’язницях. Нині таліби погрожують далі вбивати інших заручників, якщо не будуть звільненні їхні соратники.

Загиблий південнокорейський волонтер Сім Сон Мін перед його від''їздом до Афганістану, 13 липня 2007 р.
(epa)
Другий забитий талібами південний кореєць був фахівцем з інформаційних технологій і допомагав бідним. Першим афганські партизани вбили 42-річного керівника цієї місіонерської християнської групи. Ситуація з цією групою заручників турбує світову спільноту через зростаючу небезпеку для всієї системи гуманітарної допомоги в Афганістані.

Джеймі Терзі, яка є одним із керівників міжнародного сприяння в Афганістані, сказала Радіо Свобода: «Те, що сталося з цією особливою групою, є винятком у порівнянні з іншими, що є представниками міжнародних неурядових організацій, котрі працюють в Афганістані. Подорож такої великої, як для організації з міжнародної допомоги, групи є тут явищем надзвичайним».

«Допомога іноземців дуже важлива...»

А представник регіонального керівництва Агенції з координації міжнародної допомоги Афганістану Мохамад Хашмі Маяр зазначив: «Всі, хто працює в Афганістані, чи афганці чи чужинці, – всі потребують охорони. Допомога іноземців дуже важлива. Ми потребуємо їхніх знань і досвіду; вони мають відповідні ресурси і прибувають сюди, щоб надати необхідну допомогу. Вони потребують спокою і атмосфери безпеки».

Таліби ж встановили новий термін виконання їхніх вимог щодо звільнення соратників. Вони погрожують вбивати інших південнокорейських заручників, якщо влада в Кабулі не випустить до полудня в середу групи ув’язнених бойовиків. Нагадаємо, що із 21 заручника 18 – це жінки.

Уряд не бажає йти на поступки талібам

Тим часом президент Афганістану Хамід Карзай закликав уряд не йти на поступки талібам, бо це, на його думку, лише підштовхне бойовиків до нових захоплень заручників. Південна Корея заявила, що розраховує лише на гнучкість влади в Кабулі і не має якихось засобів впливу на ситуацію, яка склалася з її громадянами.

Матеріали до теми:

• Південна Корея та Афганістан продовжують зусилля щодо звільнення 22-х південно-корейських заручників • Один із південно - корейських заручників убитий талібами у Афганістані
XS
SM
MD
LG