Доступність посилання

ТОП новини

Вiктор Ющенко вніс зміни до попереднього указу про проведення виборiв до Верховної Ради 30 вересня


Президент України доручив ЦВК розпочати підготовку позачергових виборів із 2 серпня. Віктор Ющенко також вказав на додаткову підставу для їхнього призначення – дострокове припинення повноважень парламенту. Статтю 1 (призначення виборів на 30 вересня) доповнити словами «у зв’язку з неповноважністю Верховної Ради України й неможливістю її поновлення, що спричинило дострокове припинення повноважень Верховної Ради», мовиться в новому указі. У попередньому указі про вибори підставою для них була втрата парламентом повноважності, до якої призвело складання депутатських мандатів понад 150 парламентарів. Міністр юстиції Олександр Лавринович назвав і новий указ Президента неконституційним і незаконним.


Як повідомила представник Президента в Конституційному суді та ЦВК Марина Ставнійчук, нинішній указ має «формально-правовий, технічний характер».

За її словами, це пов’язано з виконанням вимог статті 77 Конституції України, якою встановлено, що позачергові вибори до Верховної ради України призначаються Президентом України і проводяться в період 60 днів із дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України.

У новому указі від 31 липня Президент України доручив ЦВК розпочати підготовку позачергових виборів із 2 серпня.

Віктор Ющенко також вказав на додаткову підставу для їхнього призначення – дострокове припинення повноважень парламенту.

Статтю 1 (призначення виборів на 30 вересня) доповнити словами «у зв’язку з неповноважністю Верховної Ради України й неможливістю її поновлення, що спричинило дострокове припинення повноважень Верховної Ради», мовиться в новому указі.

У попередньому указі про вибори (вiд 5 червня) підставою для них була втрата парламентом повноважності, до якої призвело складання депутатських мандатів понад 150 парламентарів.

Тепер Президент змінив і назву указу на таку: «Про призначення дострокових виборів Верховної Ради України у зв’язку з неповноважністю Верховної Ради України й достроковим припиненням її повноважень».

Указ набрав чинності з моменту опублікування.

5 червня Віктор Ющенко призначив вибори на 30 вересня, змінивши їхню дату втретє.

Тим часом міністр юстиції Олександр Лавринович назвав і новий указ Президента, як і всі попередні укази про дострокові вибори, неконституційним і незаконним.

За словами Лавриновича, у нинішніх умовах в Україні неможливе проведення дострокових виборів Верховної Ради на конституційних і законних підставах, їх можна провести лише за результатами політичних домовленостей.
XS
SM
MD
LG