Доступність посилання

ТОП новини

Скаути всього світу відзначають століття цього руху


Олекса Семенченко Лондон, 1 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Cто років тому офіцер британської армії заснував рух для хлопців, що заохочував би їх до самостійності та винахідливості, а також до допомоги громаді. 1 серпня 1907 року Роберт Баден-Павелл вперше засурмив у спеціальний ріг у першому в історії скаутському таборі, влаштованому на острові біля південного узбережжя Англії. Нині у світі налічується близько 28 мільйонів скаутів. Десятки тисяч з них зібралися в Англії для святкування ювілею.

Нині у світі налічується близько 28 мільйонів скаутів.
(scouts.org.uk)
Онук британської королеви принц Вільям цього тижня відкрив святкування сторіччя скаутського руху в Англії, на нього прибуло близько сорока тисяч скаутів із майже 200 країн світу. Серед них 17-річна Яніна Саґестрем із Фінляндії, вона є скаутом ось уже 9 років. Бути скаутом — це бути частиною величезної організації, каже Яніна, а можливість познайомитися з новими людьми з усього світу— це одна з найбільших причин, чому вона є скаутом.

Всі на табір

Кульмінацією святкувань стала церемонія зустрічі сходу сонця на маленькому острові Браунсі, де 100 років тому відбувся перший скаутський табір. 400 скаутів з 200 країн взяли у ній участь. Скаути роблять наголос на практичній діяльності просто неба. Члени організації одержують спеціальні значки «за заслуги», коли здобувають певні навички: надання першої медичної допомоги, орієнтування на місцевості.

Заступник генерального секретаря Світової організації руху скаутів Люк Панісо пояснює, що один з головних принципів скаутського життя є проведення часу в таборах, щоб досліджувати природу, працювати, як одна команда, намагатися використовувати всі ресурси для виживання, а також експерементувати з перебуванням у групі. Скаутський табір — «це справді виховання того, як разом жити в мирі, дружбі на природі, навчання через працю»,— констатує Панісо.

Скаути — це не піонери

Серед відомих скаутів – президент США Джордж Буш та колишній президент Чехії Вацлав Гавел. Авторитарні режими забороняли чи переслідували скаутський рух. Так було, зокрема, у нацистській Німеччині та у комуністичних країнах східної Європи та Радянському Союзі. Остання країна запровадила свій відповідник скаутського руху – піонерію, але члени цієї організації замість присяги служити Богу, обіцяли будувати комунізм. Падіння комунізму призвело до відродження скаутського руху. В Україні скаутами є члени організації під назвою ПЛАСТ.
XS
SM
MD
LG