Доступність посилання

ТОП новини

Огляд сербської преси


Анамарія Рамач Белград, 2 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Відкриття пам’ятника першому демократично обраному прем’єру Сербії Зорану Джинджичу, нові пропозиції Сербії косовським албанцям та жінка, яка народила дитину на 62 році життя – про це, серед іншого, можна прочитати у четвер на сторінках сербської преси, огляд якої підготувала Анамарія Рамач.

Зоран Джінджич
Під заголовками на зразок: «Справа та видіння майбутнього», «Джинджича справу слід не забути», «Зоранові ідеї є нашим букварем на майбутнє» — вся сербська преса повідомляє про відкриття першого пам’ятника у Сербії, присвяченого вбитому прем’єр-міністрові Зоранові Джинджичу. Пам’ятник відкрила його мати Міла Джинджич, а в урочистостях брав участь президент Сербії Борис Тадич, члени уряду Сербії з Демократичної партії, яку очолював Джинджич та кілька тисяч громадян. Пам’ятник встановлений 1 серпня, у день народження Джинджича, у містечку Прокуплє, звідки походить родина Джинджичів.

Статус Косова

Проурядова щоденна газета «Політика» вміщує статтю, у якій мовиться про нові пропозиції Сербії косовським албанцям. Сербський міністр для краю Косово і Метохія Слободан Самарджич заявив, що Белград у продовженні переговорів щодо статусу краю Косово запропонує косовським албанцям високий рівень незалежності. «Ці уповноваження стосуються економічного, соціального та культурного життя, а також елементів міжнародних відносин, такі як регіональне та співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями». Натомість, Сербія мала б кілька своїх відомств для Косова та уповноваження в ланці зовнішньої політики за умов збереження існуючих кордонів. Захист пам’яток сербської культури й сербської духовної та культурної спадщини також був би у сербському повноваженні.

Албанський журналіст та лідер політичної партії з Косова Ветон Суроі почав одномісячний марш у Косовi, під час якого планує пішки обійти більшу частину краю та особисто поговорити з мешканцями про майбутнiй статус краю, передає незалежна щоденна газета «Данас». Суроі подорожує з членами своєї партії. У дорогу вони взяли намети, у яких ночуватимуть. Косовська преса натякає, що це початок передвиборчої кампанії, оскільки місцеві та парламентські вибори у Косові мають бути проведені у листопаді.

Мама в 62 роки

А незалежна газета «Бліц» інформує про жінку, яка народила дитину на 62 році життя. Гордий батько каже, що чекає, не може дочекатися, коли сина принесуть додому. «Я його поцілував раніше, ніж моя дружина, там у лікарні». 69-річний батько все таки визнає, що справжнім героєм є його дружина, яка все подолала. Це перша дитина Мілеви та Сретена після 35 років подружнього життя. Мілева завагітніла методом штучного запліднення, а дитину народила кесаревим розтином.
XS
SM
MD
LG