Доступність посилання

ТОП новини

Зарплату викладачам вибивають журналісти


Валентина Одарченко Рівне, 2 серпня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Працівники Рівненського державного гуманітарного інституту прожили півтора місяця без заробітної плати, відпускних і оздоровчих коштів. Зарплату виплатили лише кілька днів тому… завдяки втручанню журналістів. А відпускні і нині в дорозі.


Це не перша затримка з виплатою зарплати. У травні люди отримали на руки в середньому по двісті гривень, за які їм треба було прожити місяць. Тоді кошти надійшли на рахунки лише після оприлюднення інформації журналістами перед міністром освіти і науки Станіславом Ніколаєнком.

А вже наприкінці липня викладачі знову скаржилися журналістам, що настав час сплачувати кредити, а заробітної плати знову не отримували півтора місяця. Коли начальник державної територіальної інспекції праці у Рівненській області Михайло Бузинарський розпочав розслідування, то був шокований: виявляється, сума заборгованості цього інституту перед працівниками є найбільшою в області і становить два мільйони 700 тисяч гривень. 1342 сім’ї залишились без відповідної заробітної плати, каже Бузинарський.

Пасивні викладачі нічого не вимагають?

Говорячи про результати перевірки, Михайло Бузинарський дивується пасивності самих викладачів. До інспекції не надходило жодного звернення від працівників цієї державної установи. «Я вважаю, що вони там або залякані, або бояться переслідувань з боку керівництва», — стверджує начальник державної територіальної інспекції праці у Рівненській області.

Пан Бузинарський повідомив, що 26 липня направив відповідний акт про адмінпорушення і зробив подання до Голови Рівненської обласної держадміністрації з проханням порушити питання перед Міносвіти про невідповідність ректора вузу Руслана Постоловського своїй посаді. Наступного ж дня зарплатні кошти надійшли на рахунки працівників.

Це сталося за кілька днів до настання терміну кримінальної відповідальності. Однак сам Руслан Постоловський повністю відкидає свою вину. «Хай надсилають любе КРУ і так далі – у нас гроші тільки йдуть на зарплату і на комунальні. Міністерство дає 30 % зарплати. І навіть 45 % не дали в цьому році комунальних. Більше нічого. Ми навіть папір не можемо купити… Головна причина заборгованості – зростає зарплата, зростають комунальні послуги, а заборонено підняти ціну за навчання», — каже ректор.

Руслан Постоловський зізнається: проблеми з виплатами зарплати і відпускних були в нього і в минулі роки. Справді, минулого року відпускні викладачам виплатили у вересні. Ректор запевняє, це загальноукраїнська проблема.

Студенти повинні платити більше?

Півтора місяця тому на зустрічі з Міністром освіти журналісти поставили риторичне запитання: чому викладачі не вимагають своєчасних виплат перед керівництвом вузу і не звертаються до правоохоронців? Чи не тому, що наближається вступна кампанія, котра дозволяє педагогам заробити неофіційно за рахунок вступників?

Директор департаменту Вищої освіти Міністерства освіти Ярослав Болюбаш пояснює, що проблеми зі своєчасною виплатою заробітної плати працівникам університету були зумовлені недостатністю коштів, несвоєчасністю надходження цих коштів із державного бюджету, а також невиправдано низькою оплатою студентів, які навчаються на комерційній основі. Цю проблему врегулювали. Зарплата виплачена, і ректор здійснює заходи щодо виплати своєчасно відпускних, запевняє Болюбаш.
XS
SM
MD
LG