Доступність посилання

ТОП новини

Гасла в маси. Як зваблюватимуть політики українців?


Тетяна Ярмощук Київ, 3 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Передвиборчі гасла – невід’ємний атрибут передвиборчої кампанії. Якими слоганами, девізами та іншими мовленнєвими формами братимуть українців борці за парламентські крісла? Чи зуміють політики запропонувати електоратові щось нове?

«Бандитам – тюрми!» – «Ми поліпшимо ваше життя вже сьогодні» – «Справедливість є!» – «Комуністи – це круто!»

Ці та інші гасла стали частиною сучасного фольклору, як би до них не ставилися. Яких проривів на фронтах борні за голоси чекати в наступні два місяці?

Перші гасла передвиборчої кампанії-2007 уже зроблені, каже політолог Михайло Погребінський, однак із часом в устах політиків вони можуть видозмінитися.

«Дещо вже заявлено. Ну, скажімо, гасла: „Позбавити депутатів недоторканності“, „Давай нову Конституцію“ – у Юлії Тимошенко. Але, оскільки сама картина мотивації різна, я думаю, що з’являться певні модифікації того, що зараз ми бачимо, і перед самими виборами ми можемо почути різні нові заклики, ідеї з боку тих політичних сил, які їх пропонують», – вважає Погребінський.

Принципово нових закликів не чекайте – буде як раніше

Зважаючи на брак часу, нинішня передвиборча кампанія навряд чи відрізнятиметься креативністю. Так вважає політичний експерт Тарас Березовець.

«Блок Юлії Тимошенко на цій кампанії зробив ставку на внесення змін до Конституції, на проведення конституційного референдуму х дев’яти питань, які так само стосуються і скасування депутатської недоторканності, і недоторканності найвищих державних урядовців. Що стосується Партії регіонів, то вони наполягатимуть на тому, що всі економічні успіхи, підвищення пенсій і навіть Євро-2012 – це питома заслуга „регіоналів“», – каже Березовець.

На думку політичного експерта Костя Бондаренка, нинішня передвиборча кампанія буде продовженням попередньої.

«Єдине, що вона буде перенесена з політичного поля у соціальне. Вже зараз політичні партії змагаються за те, хто більше пообіцяє народові підняття заробітних плат, пенсій. Якщо на минулих виборах лише одна політична сила йшла під гаслом „Поліпшення життя вже сьогодні“, то на цих виборах усі політичні партії обіцятимуть поліпшити життя вже сьогодні», – зауважує Бондаренко.

Передвиборча кампанія-2007 стартувала вчора. Вибори мають відбутися 30 вересня.
XS
SM
MD
LG