Доступність посилання

ТОП новини

Сербські роми втікають до Румунії


Анамарія Рамач Белград, 3 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Цими днями близько 60 ромів із Сербії нелегально перетнули румунський кордон і подали прохання про надання їм притулку. Роми стверджують, що з ними несправедливо поводились, а деякі з них навіть запевняють, що їх побила поліція і місцеві серби. Ромiв, що дістались до Румунії, влаштували у таборах для біженців, a прикордонна поліція посилила патрулювання у тій частині кордону із Сербією.

Йдеться про ромів, які згідно з Угодою між Сербією та ЄС про реадмісію, повернулися до Сербії з країн Західної Європи, де перебували нелегально. Голова Ромської партії Срдян Шайн пояснює суть проблеми: «Певна кількість тих людей повернулася із Швейцарії, Німеччини та інших європейських країн. У Сербії вони стикалися з різними проблемами: не мали можливостей заробити на життя, діти не могли ідентифікувати свої дипломи. Дітям, народженим у тих країнах, не надано можливості вивчити сербську мову та інтегруватися у суспільство».

Навіть повернувшись, роми не виграють

За деякими даними, кордон перетинали цілими сім’ями. На думку пана Шайна, це стається з економічних причин, хоча за останній рік траплялися випадки, які роми у Сербії сприймали як акти дискримінації. Голова Ромської партії попереджає, що Сербія не реагує адекватно, та що немає чіткої стратегії, що робити з людьми, які процесом реадмісії депортовані до Сербії. Срдян Шайн стверджує, що процес реадмісії не був якісно підготовлений, отож люди, які повертаються з країн Західної Європи, знову шукають притулку в інших країнах.

За словами Татяни Перич, авторки публікації «Порушення прав ромів, повернених до Сербії на підставі угоди про реадмісію», під загрозою економічні й соціальні права ромів, а саме – право на освіту, роботу, охорону здоров’я та адекватне помешкання. Згідно з її словами, лише невелика частина тих, які повертаються, отримали певне фінансове відшкодування від державних інституцій тих країн, з яких їх депортували. Більшість не отримала ніякої фінансової допомоги. У них відібрали гроші, а від майна, яке нажили під час перебування закордоном, їм нічого не було дозволено взяти з собою. У відповідних державних органах кажуть, що більшість ромів буде з Румунії повернено до Сербії. Голова Служби у справах прав людини й меншин Петар Ладєвич каже, що більшість людей, безсумнівно, буде повернена до Сербії, оскільки вони не мають ніяких підстав для отримання політичного притулку і не існувало ніяких реальних причин покидати територію Сербії.

MВС Сербії досі з-за кордону отримало близько 23 000 вимог для перевірки ідентифікації осіб у зв’язку з Угодою з країнами ЄС про реадмісію. Експерти зазначають, що Сербія чекає на повернення не менше як 100 000 людей, якi нелегально перебувають у країнах Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG