Доступність посилання

ТОП новини

У Криму спікерський «Мерседес» втікає від погоні


Володимир Притула Сімферополь, 3 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Мерседес» втікає від погоні. Втім, сюжет цієї скандальної історії дещо відрізняється від сценарію відомого фільму Київської кіностудії імені Довженка. Події відбуваються у наші дні в Криму. «Мерседес» – престижний автомобіль, який Управління Верховної Ради Криму захотіло придбати кримському спікерові Анатолію Гриценку, а погоня – заяви прокурора автономії і публікації кримської преси.

Анатолій Гриценко
Підстав для скандалу і спекуляцій довкола придбання «Мерседесу» тепер немає, - заявив 2 серпня голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко. Минулого тижня в Криму справді активно обговорювали інформацію з Прокуратури автономії про те, що Управління Верховної Ради Криму намагається незаконно придбати для спікера автомобіль представницького класу «Мерседес-Бенц-С500-Лонг».

Прокурор автономії Віктор Шемчук тоді повідомив, що «Мерседес» коштує понад 1 мільйон 200 тисяч гривень, тоді як розпорядженням Кабміну чиновнику такого рангу як Анатолій Гриценко дозволено купувати автомобіль не дорожче 300 тисяч. Після того, як Держказначейство не погодилося профінансувати це придбання з бюджету, фірма-власник автомобіля, вимагаючи відшкодування коштів за уже переданий «Мерседес», подала до суду на Управління справами. Останнє з вимогами позову погодилося. Втрутився Віктор Шемчук, який заявив, що прокуратура Криму братиме участь у судовому процесі на боці держави.

Спікер сам собі купив «Мерседеса». У кредит

Але вчора кримський спікер Анатолій Гриценко повідомив, що автомобіль представницького класу, придбання якого стало причиною скандалу, тепер є його приватною власністю. За його словами, він узяв цей автомобіль у кредит. Спікер навіть показав журналістам документ про це, правда здалеку. Термін оплати – 15 років по графіку щомісячно у розмірі 6 тисяч 900 гривень.

Він повідомив, що в нього після покриття кредиту і відсотків ще залишаться гроші на сплату комунальних тарифів, бо має зарплату у 17 тисяч гривень, але не назвав банк, що його кредитував.

У свою чергу прокурор автономії Віктор Шемчук заявив, що ці слова спікера надають Прокуратурі Криму підстави для проведення ще однієї перевірки. Прокуратура перевіряє проведення тендеру з придбання машини. Є висновок Тендерної палати, що тендер був незаконним. Є ознаки злочину з боку посадовців Тендерного комітету Верховної Ради Криму, каже Шемчук.

«У нас також виникло питання і з приводу отримання кредиту особисто Анатолієм Гриценком. Якщо 6900 гривень помножити на 12 місяців і 15 років, то якраз вийде нинішня вартість автомобіля. А як же 18% кредиту? Тому зараз стоїть питання: чи нема у діях Анатолія Гриценка, як приватної особи, ознак злочину – шахрайство з фінансовими ресурсами", - заявив Віктор Шемчук і додав, що з цього приводу Прокуратура Криму проводитиме перевірку.
XS
SM
MD
LG