Доступність посилання

ТОП новини

Як швидко оновити автопарк «швидкої»?


Надія Петрів Ужгород, 3 серпня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Закарпаття гостро відчуває проблему з санітарним транспортом: чиновники кажуть, в області третина закладів охорони здоров’я не забезпечена автотранспортом. А з наявних автомобілів «швидкої» третина відслужила понад 15 років.

Нових машин ще бракує
Кілька днів тому ужгородець Роман викликав «швидку» медичну допомогу для свого дідуся, в якого раптово підвищилася температура. Чоловік живе всього за 5 кілометрів від станції «швидкої» медичної допомоги, але автомобіль приїхав за викликом за 40 хвилин:

Лікарка сільської амбулаторії Великоберезнянського району Закарпаття Валентина Іваниця каже, в селах, особливо в гірських, з санітарним транспортом справжня катастрофа. Погані дороги та старезні машини створюють майже безнадійну ситуацію.

У медицині транспорт і час вирішують все

Лікарі кажуть, через невчасний приїзд «швидкої» нерідко виявляється пізно надавати допомогу. Особливо актуальним це питання є в кардіології, стверджує професор, лікар Закарпатського кардіодиспансеру Микола Рішко. «У медицині транспорт і час вирішують все. Наприклад, гостра серцева патологія, інфаркт міокарда — протягом перших годин вирішується все: ми можемо і розчинити інфаркт, і тромболіз зробити»,— каже професор.

Обласні заклади охорони здоров’я на третину недоукомплектовані санітарним транспортом, скаржиться начальник управління охорони здоров’я Закарпатської облдержадміністрації Михайло Турянчик. Минулого року з обласного бюджету область не отримала близько 5 млн. грн. субвенції, яка якраз і мала бути спрямована на закупівлю санітарного автотранспорту, розповідає Турянчик.

За словами чиновників, цього року в Закарпатті вже придбали 12 реанімобілів. Їх розподілили в найгостріші точки. Але цього навіть для найпроблемніших районів мало. Тому вчора на сесії Закарпатської обласної ради депутати ухвалили рішення про виділення додаткових коштів на придбання ще чотирьох автомобілів «швидкої».
XS
SM
MD
LG