Доступність посилання

ТОП новини

Польські фермери не поспішають здавати зерно державі


Єва Поштар Варшава, 3 серпня 2007 р (RadioSvoboda.Ua) – Цьогорічний урожай пшениці у Польщі має бути добрим, а ціна на зерно найвища за останніх десять років. Це всупереч тому, що традиційно під час жнив вартість збіжжя в країні зменшувалась. На думку фахівців, у майбутньому ціни на зерно у Польщі ще ростимуть, доганятимуть європейські.


Польські коментатори заявляють, що Європа та й увесь світ не мають резервів зерна, оскільки за умов глобальної економіки швидкими темпами росте його ціна. У Польщі, попри запізнілі жнива, цього року очікують непоганого врожаю зернових. Спостерігачів вражає, що всупереч цьому ціна на польське зерно зростає. Яка причина?

Польський фермер, керівник Люблінської сільськогосподарської палати Роберт Якуб''єц вважає, що зерна усім вистачить. Лише треба за нього платили як слід. Держава, проводячи заготівлю, повинна брати до уваги кошти виробництва. «Далі так бути не може»,— каже Роберт.





В ЄС за тонну пшениці платять 200 євро

Польські фермери не поспішають здавати зерно державі, чекають, коли заготівельні ціни, які сягають 160-180 євро, зрівняються з європейськими. Зараз у Євросоюзі за тонну пшениці фермерам платять двісті євро. Керівник державної аграрної фірми Альбін Бадовер вважає, що добрий урожай не призведе до зниження цін на зерно у Польщі. Зростає попит на зерно у країнах Заходу, і через це велика кількість збіжжя витікає за межі Польщі, пояснює він.

Однак є інші причини, чому ціни на зерно ростуть у Польщі. Голова Люблинської сільськогосподарської палати Роберт Якуб''єц розповідає, що багато зерна переробляють на технічний спирт, тобто компонент для біопального. Зараз великий попит на біопальне із додатком ріпакової олії, тому чимраз більше земельних угідь відводять не під зернові, а під ріпак.

Можна сподіватися, що вслід за зростанням цін на зерно у Польщі зростатимуть також ціни на харчі, особливо хліб та м''ясо. Однак польські фахівці заспокоюють, що в умовах вільного розвитку підвищення цін на харчові продукти не буде надто великим.
XS
SM
MD
LG