Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Мороз: Соціалістична партія зробить усе, щоб дострокові вибори не відбулися, бо через них Україну «втягнуть до НАТО»


Ці вибори «незаконні» і є «авантюрою», заявив лідер Соціалістичної партії і Голова Верховної Ради 5-го скликання у «листі до громадян України», який поширили на з’їзді СПУ в суботу в Києві. З’їзд затвердив виборчий список партії. У його першій п’ятірці – Олександр Мороз, Василь Цушко, депутат Володимир Бойко, Валентина Семенюк і Станіслав Ніколаєнко. У списку залишилися практично всі депутати від партії 5-го скликання. Політрада партії рекомендувала взагалі не вносити до списку кандидатуру колишнього майора держохорони Миколи Мельниченка.

Ці вибори «незаконні» і є «авантюрою», заявив лідер Соціалістичної партії і Голова Верховної Ради 5-го скликання у «листі до громадян України», який поширили на з’їзді СПУ в суботу в Києві.

Сам Мороз на з’їзді стверджував, що позачергові вибори мають на меті видалити його партію з парламенту і «втягти» Україну в НАТО та «посварити» її з Росією.

Обґрунтування для таких тверджень він не навів.

У своїй промові Мороз заперечував, що Верховна Рада під його керівництвом порушувала Конституцію, а його Соціалістична партія зрадила партнерів у первісно планованій після попередніх виборів «помаранчевій» коаліції.

Він також називав популізмом і політичною рекламою обіцянки блоку «Наша Україна – Народна самооборона» скасувати депутатську недоторканність.

За словами Мороза, Партія регіонів буде конкурентом Соціалістичної партії на дострокових виборах, особливо на Сході, – але не ворогом.

Водночас міністр внутрішніх справ Василь Цушко в своєму виступі заявив, що в соціалістів «немає конкуренції на виборах».

Він також пропонує зняти недоторканність не тільки з депутатів Верховної Ради, а й із Президента, а також суддів.

З’їзд затвердив виборчий список партії з 316 кандидатів.

У його першій п’ятірці – голова партії, спікер дотеперішнього парламенту Олександр Мороз, міністр внутрішніх справ Василь Цушко, депутат Верховної Ради 5-го скликання, почесний голова правління Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча Володимир Бойко, голова Фонду державного майна України Валентина Семенюк і міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко.

Далі в першій десятці йдуть депутати дотеперішньої Верховної Ради Михайло Мельничук, Іван Бокий, Сергій Червонописький, Олексій Малиновський і Степан Бульба.

На 15-му місці – міністр транспорту Микола Рудьковський.

За словами Мороза, в списку залишилися практично всі депутати від партії 5-го скликання.

Політрада партії рекомендувала взагалі не вносити до списку кандидатуру колишнього майора держохорони Миколи Мельниченка.

Політрада СПУ вважає, що ця кандидатура свідчила б про брак у соціалістів нових ідей, сказав Мороз. До того ж, додав він, на минулих виборах Соцпартія вже висувала Мельниченка, та той зняв свою кандидатуру. Так що, за словами Мороза, СПУ вже виконала свій обов’язок перед Мельниченком.

За даними різних опитувань, Соціалістична партія або не може потрапити до наступного парламенту, або має незначний шанс таки подолати прохідний бар’єр.
XS
SM
MD
LG