Доступність посилання

ТОП новини

Італійські парламентарі – найдорожчі у Європі?


Наталка Кудрик Рим, 6 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Розміри зарплат і привілеї італійських законодавців вважаються найвищими у Європі. Найбільше заробляє депутат-італієць і в європарламенті: 12 тисяч євро щомісяця. Це майже стільки, скільки отримує латвійський євродепутат за один рік. З чим пов’язані ставки італійських парламентарів і чи насправді їхня зарплата така вже висока у порівнянні з прибутками європейських колег?

Виборчі бюлетені чи лотерейні квитки?
Відомо, що жителі Італії масово захоплюються лотерейними забавами і всерйоз вірять у можливість гарного виграшу. Але є в країні 953 особи, про яких кажуть, що свою найбільшу лотерею вони виграли тоді, коли стали членами національного парламенту.

Місячний заробіток італійського депутата становить 13,679 євро, це чиста сума без податків. Його колега у Данії чи Нідерландах має приблизно удвічі менше. Окрім офіційної зарплати, італієць користується різними привілеями та компенсаціями. Депутат нижньої і верхної палати безкоштовно подорожує територією Італії як у ділових, так і в приватних справах. Як інформує сайт італійського парламенту, мобільні телефони депутатам не видають. А ось телефонні розмови, як і поїздки за кордон для навчання чи у парламентських справах їм компенсують: 6 тисяч євро щороку на кожного члена законодавчого органу. І це далеко не весь перелік додаткових виплат. Згідно із законом, член парламенту має депутатський імунітет.




Парламентарі про себе подбали ще давно

Речник камери депутатів (це нижня палата італійського парламенту) П’єрвінченцо Поркакія, розповів Радіо Свобода, що законодавці в Італії здавна мають високі зарплати. Ще 1965 року парламентарі встановили, що їхня зарплата має порівнюватися з розміром зарплати посадовців Касаційного суду. Якщо підвищується заробіток суддів, підвищується і зарплата законодавців.

Високі депутатські ставки цілком виправдані, пояснює чиновник, бо, по-перше, італійці багато працюють: кількість парламентських засідань і робочих годин більша, ніж в інших державах Європи. По-друге, варто зважати на той факт, що німецький Бундестаґ чи Національна асамблея Франції пропонують своїм депутатам ширше коло послуг, наприклад, надають житло у столиці. В той час, як для італійських парламентарів кошти для проживання у Римі є частиною місячної зарплати.

Платять багато, аби хабарі не брали

Отож, за підрахунками виключно грошовий прибуток італійського депутата виглядає більшим, хоча реально він не дуже відрізняється від заробітної плати законодавців інших країн, вважає член правлячої коаліції, представник групи «Ulivo» Ґабріеле Альбонетті. Депутат каже, що нинішня заробітна плата цілком пристойна для того, хто сумлінно виконує обов’язки парламентаря. Крім того, такий розмір депутатського заробітку встановлений і тому, щоб уникнути хабарництва, пояснює Альбонетті. Але не завжди це вдається. Однак Альбонетті підкреслює, що наступного року набирає чинності закон про скасування деяких додаткових виплат і привілеїв для італійських парламентарів.

В Італії 50% родин живуть з місячним доходом близько 2 тисячі євро (це приблизно у 7 разів менше, ніж прибуток одного депутата). Третина пенсіонерів отримує державну допомогу у розмірі від 500 до тисяча євро. Національний інститут статистики називає таку економічну ситуацію населення кризовою.
XS
SM
MD
LG